Nieuws/Binnenland

Onderzoek naar brief van premier Davitoglu

DEN HAAG - Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat toch onderzoeken of de Turkse AK-partij in de fout is gegaan met het sturen van een brief aan een grote groep Turkse Nederlanders. Volgens de Wet Bescherming Persoongegevens mogen adressen van burgers niet zomaar worden gebruikt.

In de brief probeert de Turkse premier Davitoglu stemmen te winnen voor zijn partij. "We gaan deze week een verzoek tot inlichtingen doen omdat we de zaak willen onderzoeken. We willen niet zeggen aan wie we dat doen, omdat de ontvanger het verzoek nog niet heeft gekregen", aldus een woordvoerster van het CBP.

Het is ook nog niet duidelijk wanneer het CBP kan zeggen of de wet is overtreden. "Dat hangt er onder meer van af hoe snel we de inlichtingen krijgen." Het CBP kan bij een overtreding een waarschuwing geven. Vanaf 1 januari volgend jaar kan het college ook een boete opleggen.

Het CBP wilde de brief aanvankelijk niet onderzoeken, zo liet een woordvoerder van het college eerder deze week weten aan De Telegraaf.