Nieuws/Buitenland
488730
Buitenland

Pegida-aanhanger zwaargewond in Dresden

DRESDEN - Een aanhanger van de anti-islamitische beweging Pegida is bij een demonstratie in Dresden maandagavond zwaargewond geraakt toen hij door tegendemonstranten werd aangevallen. Zo'n 15.000 tot 20.000 Pegida-aanhangers kwamen op het Theaterplatz zo'n drie uur lang bijeen om het 1-jarig bestaan te vieren van de beweging van 'patriottische Europeanen tegen de islamisering van het avondland'.

Op vier plekken elders in de binnenstad verzamelden zich naar schatting 15 à 19.000 tegendemonstranten. Een deel van hen probeerde bij de Pegida-aanhang te komen. Beide kampen bekogelden elkaar met onder meer vuurwerk. De politie kon met onder meer pepperspray voorkomen dat de groepen slaags raakten.

Pegida-oprichter Lutz Bachmann had daarvoor samen met andere sprekers gezorgd voor bij vlagen agressieve toespraken over de instroom van vluchtelingen. Eén demonstrant droeg een plakkaat waar bondskanselier Angela Merkel was afgebeeld in nazi-uniform. De tegendemonstranten lieten zich vooral horen met leuzen als 'Herz statt Hetze' (Hart in plaats van haat).

De ruim duizend aanwezige agenten leidden de Pegida-aanhangers tegen het einde van de avond onder zware escorte de stad uit, waarbij de politie bekogeld werd met vuurwerk. Waterkanonnen waren paraat, maar hoefden uiteindelijk niet te worden ingezet.

Ook in München gingen honderden mensen de straat op. Zo'n 250 Pegida-aanhangers protesteerden gelijktijdig met ongeveer 600 tegendemonstranten. Beide groepen werden uit elkaar gehouden door maar liefst 370 politieagenten.