Nieuws/Binnenland
488761
Binnenland

Beroep tegen besluit referendum

DEN HAAG - De Raad van State behandelt komende donderdag een beroep tegen het besluit van de Kiesraad om een referendum te organiseren over de Associatieovereenkomst met Oekraïne. Er is een beroepsschrift tegen het referendum binnengekomen bij de Raad.

Bezwaar aantekenen tegen besluiten van de Kiesraad kan via de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze afdeling moet binnen zes dagen na indiening van het beroep uitspraak doen.

Beroepsquerulant

GeenStijl, dat het referendum mogelijk heeft gemaakt door middel van de GeenPeil-campagne, zegt te weten dat het beroep is ingediend door de antisemitische beroepsquerulant Jeroen de Kreek. Volgens het weblog heeft De Kreek bezwaar aangetekend tegen de "digitale methode waarmee GeenPeil de benodigde 427.939 handtekeningen verzamelde".

De Kreek bevestigt zijn beroep aan het ANP: "Ik denk dat bijna al die handtekeningen niet geldig zijn. Als er verkiezingen zijn moet dat volgens een protocol, maar GeenPeil doorbreekt dat. Ik denk dat ze het publiek en de Kiesraad misleiden. Het is één grote propaganda voor een idee dat de mijne niet is."

Bedreigen

Oud-advocaat De Kreek heeft regelmatig voor de rechter gestaan. Zo werd hij in 2013 vervolgd voor het beledigen van toenmalig Kamerlid Jeanine Hennis en arabist Hans Jansen. De rechter zeiden toen dat hij door een psychiatrische stoornis compleet ontoerekeningsvatbaar was en beter kon worden genegeerd. Eerder werd hij veroordeeld voor het bedreigen van toenmalig premier Balkenende.

GeenStijl betreurt het beroep van De Kreek, maar "voelt zich gesterkt in de wetenschap dat de Kiesraad zwart op wit aan ons verklaard heeft dat het verzamelen van handtekeningen op digitale wijze is toegestaan, mits we deze steunbetuigingen voor een referendum uiteindelijk op papier zouden aanleveren. Dat is als zodanig gebeurd."

Het weblog zegt de procedure bij de Raad van State met vertrouwen tegemoet te zien.