Nieuws/Binnenland
48879798
Binnenland

Advocaat Meijering op vingers getikt na leugen in rechtbank

Advocaat Nico Meijering.

Advocaat Nico Meijering.

DEN BOSCH - Advocaat Nico Meijering is maandag op de vingers getikt door het Bossche gerechtshof. Meijering beschuldigde het Openbaar Ministerie (OM) ervan in de wandelgangen te hebben gezegd dat een getuige onbetrouwbaar was. De advocaat gaf later toe dat hij dat verzonnen had, waarop het hof schrok en aangaf dergelijk gedrag niet op prijs te stellen.

Advocaat Nico Meijering.

Advocaat Nico Meijering.

Dat schrijft het Eindhovens Dagblad.

De berisping vond plaats in een tussentijdse zitting van het hoger beroep dat Patrick V. instelde tegen zijn veroordeling als moordenaar van Tommie van der Burg. Van der Burg werd april 2015 ’s nachts doodgeschoten op de parkeerplaats van Hotel Eindhoven.

In het hoger beroep is een kroongetuige naar voren gekomen. De kroongetuige meent dat Patrick aan hem bekende wel degelijk de schutter te zijn. Meijering geloofde de kroongetuige echter niet en wilde een reeks nieuwe onderzoeken laten uitvoeren.

Advocaat-generaal Winfried Korver zou hebben gezegd dat hij de kroongetuige niet geloofde, en Meijering vroeg om opheldering. Echter: Korver gaf aan zich niet te kunnen voorstellen danwel herinneren zo’n uitspraak te hebben gedaan. Toch hield Meijering vol: Korver zou het wél hebben gezegd. Na een kwartier gaf de advocaat alsnog toe het te hebben verzonnen: „Het is niet waar, maar nu weet u hoe het voelt om je te moeten verdedigen tegen de leugen van een ander.”

Dubieuze tactiek

Hoewel Meijering dus bewust en doelgericht voor zijn tactiek ging, was het hof minder te spreken over de werkwijze van de advocaat. De zitting werd geschorst en Meijering kreeg een tik op de vingers.

Donderdag zal het Bossche hof bekendmaken welke onderzoeken ze willen gaan uitvoeren en welke niet.