Nieuws
488818
Nieuws

Gezond eten

‘Aardbeien net zo gezond als açai-bessen’

Gojibessen, hennepzaad en tarwegras – allemaal superfoods. Is dat alleen echt zo gezond? Volgens Frans Kok, hoogleraar Voeding en Gezondheid, is kokosolie in ieder geval een echte boosdoener. “Het is een van de slechtste plantaardige oliën die je kunt eten, erg verzadigd”, vertelt hij.

Tarwegras

Naar de werking van tarwegras is ook nooit goed gekeken. Kok vertelt aan Trouw: “Elke hype, denk aan het drinken van tarwegras, bakken in kokosolie en stoppen met gluten, kun je verdedigen met 'bij mij helpt het'. Met zo'n gevoel kan je niks beginnen in de wetenschap. Wij willen het effect van een voedingsstof of -middel fysiologisch kunnen onderbouwen”.

--Jesse van der Velde verdedigt superfoods--

Toch kopen

Mensen kopen de superfoods alleen wel, terwijl het niet per se gezonder is. “Superfood is slechts een marketingterm. De stoffen in açai-bessen zitten ook in ander fruit. Dachten de aanhangers maar wat meer aan duurzaamheid: die açai-bes moet helemaal uit Zuid-Amerika komen. Terwijl Hollandse aardbeien even gezond zijn”, aldus Kok.

Grote hoeveelheden

Ook Het Voedingscentrum zegt dat superfoods niet gezonder zijn dan normaal fruit, hoewel de term het wel doet vermoeden. “Mensen kunnen namelijk onterecht gaan geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. En dan lopen ze het risico op een onvolwaardig, eenzijdig eetpatroon”, waarschuwt Het Voedingscentrum.

--Superfoods gaan strijd aan met griep--

Advies van Carina

Toch lijken de superfoods al een stuk minder populair dan voorgaande jaren. Voedingsdeskundige Carina Noordervliet: “Ik denk zeker dat een aantal superfoods een goede bijdrage kan leveren aan een gezond voedingspatroon, maar wel naast een gezond eetpatroon en met het besef dat je geen wondermiddelen eet of drinkt. Het enige wonder dat je dichterbij je doel kan brengen, is een verandering van je mindset: het besef dat het om een gebalanceerd dieet gaat. En ja, daar hoort ook af en toe een lekker zondig-momentje bij”.