Nieuws
489042
Nieuws

DNB eist meer kapitaal van fondsen

In Nederland blijken beleggingsmaatschappijen met veel te weinig eigen vermogen te werken. Klanten weten dat niet en lopen uiteindelijk het risico het schip in te gaan, aldus De Nederlandsche Bank. DNB gaat deze fondsen en bestuurders persoonlijk aanpakken met boetes die kunnen oplopen tot 10% van hun jaaromzet.

Dat heeft de toezichthouder in een brief ('confidentieel') die in bezit is van deze krant aan Nederlandse beleggingsfondsen gemeld.

Deze sector telt ruim driehonderd fondsen en beleggingsinstellingen. Een 'handjevol' daarvan is door het ijs gezakt bij zijn financieel beheer en overtreedt de regels van de Wet op het financieel toezicht, bevestigt de toezichthouder in een reactie.

Geregeld

De Nederlandsche Bank blijkt al langer beleggingsfondsen in het vizier te hebben die volgens de brief 'geregeld een tekort' hebben. De probleemgevallen zijn veelal de wat kleinere beleggingsfondsen.

Over een 'beduidend groter deel' maakt DNB zich eigenlijk minstens zoveel zorgen. ,,Omdat ze op het punt staan in de fout te gaan", aldus de zegsman. ,,We zeggen expliciet: kijk uit, soms wordt het snel hersteld, maar in een aantal gevallen uitdrukkelijk niet."

DNB weigert namen van deze fondsen en instellingen te noemen. Maar afgelopen maanden zijn partijen in de markt door de toezichthouder benaderd, aldus een goed ingevoerde bron. DNB eiste structureel beterschap. Volgens de bron gaat het om harde ingrepen in de markt. ,,We hebben het er vaak over gehad, nu komen de maatregelen", zegt de woordvoerder van DNB.

Zorgen

De centrale bank maakt zich ook zorgen ver de stabiliteit van het Nederlandse financiële stelsel. ,,We willen dat er een hoger normbesef bij deze instellingen komt", aldus de zegsman van DNB.

Over het vierde kwartaal volgen daarom de eerste harde maatregelen, kondigt de centrale bank aan: een dwangsom of boete van €500.000 tot €1 miljoen voor bedrijven die een tweede keer te weinig kapitaal aanhouden om problemen op te vangen.

Ingrijpen

De ruim driehonderd beleggingsfondsen en instellingen moeten ieder kwartaal hun overzichten bij DNB inleveren. Die heeft na de kredietcrisis extra bevoegdheden gekregen om in te grijpen. Afhankelijk van het type beleggingen en diensten moeten ze kapitaal aanhouden. Hoe groter het fonds en hoe meer risicovol wordt belegd hoe meer er als steun direct beschikbaar moet zijn.

Een beleggingsmaatschappij moet, afhankelijk van de vorm, minimaal tussen €125.000 en €300.000 in huis beschikbaar hebben. Daarnaast moeten het eigen vermogen en een aansprakelijkheidsverzekering de risico's afdekken.

Pietluttig

Bij de fondsen die in problemen zijn gaat het, ondanks een beheerd vermogen van een paar honderd miljoen, om structurele tekorten van enkele tonnen. ,,Sommige zijn gewoon sloppy. Je kan over die slordigheden wel pietluttig doen, maar in de financiële crisis is er met heel veel pietluttigs iets misgegaan", aldus de zegsman van de bank.

DNB volgt hierbij de aangescherpte eisen van Brussel. Per 1 januari vorig jaar zijn nieuwe 'kapitaalvereisten' ingegaan voor het eigen vermogen en de solvabiliteit. Daarop wordt de toezichthouder in Amsterdam uiteindelijk afgerekend.

Extreem

DNB trekt de touwtjes met zijn toezicht al enige tijd aan, bijvoorbeeld in de bankenmarkt en onder kredietverstrekkers. Nieuwkomers in de Nederlandse markt klaagden onlangs over de extreem zware eisen die de verschillende waakhonden stellen aan financiële dienstverleners zoals Moneyfy, die juist proberen de vastgelopen kredietverstrekking aan met name het mkb vlot te trekken.

Volgens een vermogensbeheerder grijpt DNB juist in op verzoek van grote fondsen. ,,We zijn de wantoestanden zat."

Meld u hier gratis aan voor de nieuwsbrief van DFT Avond.