Nieuws/Binnenland
489186
Binnenland

Run Syriërs op de LOI

Leiderdorp - De online onderwijsinstelling LOI vaart wel bij de komst van Syrische vluchtelingen in ons land. Er is grote belangstelling voor het volgen van een cursus, extra scholing of een studie.

„We merken dat het ambitieuze mensen zijn die graag willen leren. Het onderwijssysteem in Syrië was voor de oorlog van een goed niveau en ze zijn wel goed opgeleid, maar zien in dat ze extra onderwijs op maat nodig hebben om aan te sluiten op de vraag van de Nederlandse maatschappij. Per aanmelding bekijken we wat ze individueel nodig hebben en graag willen. We zijn druk bezig de diploma’s die ze meenemen te bekijken en een waarde eraan te geven. Voor sommige onderdelen van een studie kunnen ze vrijstelling krijgen”, zegt LOI-directeur Marten Jan Kuipers.

Probleem is dat de Syrische studenten de lessen graag in het Engels willen, dus is de instelling hard op zoek naar Engelstalige docenten voor de online begeleiding.

Kuipers: „Een hbo-bachelor in de informaticahoek is de meest gewilde studie bij deze groep. Bij ons kunnen ze natuurlijk handig digitaal toch les volgen, ook als ze nog in een opvangkamp zitten. Bovendien is het collegejaar bij de hbo’s en universiteiten al begonnen en daar kunnen ze nu niet instromen.”

De studies worden meestal voor de vluchtelingen bekostigd door kerken, vluchtelingenorganisaties of anonieme donaties.