Nieuws/Binnenland
489238
Binnenland

CDA: Niet verder met EU-lidmaatschap Turkije

DEN HAAG - Het is "absoluut onwenselijk" om het proces van toetreding van Turkije tot de Europese Unie nieuw leven in te blazen. De onderhandelingen daarover waren vastgelopen en moeten niet om politieke redenen weer worden opgepakt.

Dat schrijven CDA-leider Sybrand Buma en CDA-Europarlementariër Esther de Lange vrijdag in een opiniestuk op de website The Post Online. Ze reageren op plannen van de Europese Commissie. Die wil de onderhandelingen met Turkije weer oppakken, als onderdeel van een gezamenlijk plan om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Buma en De Lange zijn daar op tegen. "Als Europa namelijk weer omwille van de realpolitik toetredingsdiscussies gaat voeren, dan hebben wij niets geleerd uit het verleden. We hebben in het verleden gezien dat de Europese uitbreiding soms sneller is gegaan dan verantwoord was."

Ook de kleine christelijke partijen SGP en ChristenUnie zijn negatief over het voorlopige plan.

Regeringspartij VVD, die ook kritisch is over het toetredingsproces van Turkije, vindt het goed dat er met Ankara in deze kwestie wordt samengewerkt. Maar VVD-woordvoerder Bas van 't Wout heeft wel een kanttekening. "Turkije moet de enorme vluchtelingenstroom indammen. Het is goed dat we daarvoor met ze samenwerken. De EU mag verder zoveel koffie drinken met Turkije als ze willen, maar met de criteria voor EU-lidmaatschap gaan we niet lopen rommelen."

Volgens coalitiepartner PvdA is samenwerken met de Turkse regering in deze kwestie "onontbeerlijk". En volgens Marit Maij zou het "op de lange termijn goed zijn als Turkije met het gezicht naar Europa gaat staan, maar wat de PvdA betreft blijven de criteria voor lidmaatschap van de EU hetzelfde".

In het voorlopige plan staat dat Turkije onder meer de grenzen veel beter gaat bewaken en vluchtelingen goed moet registreren. Ook zal het uitgereisde vluchtelingen die geen recht op asiel hebben in de EU weer moeten opnemen. Turkije zou in ruil geld krijgen voor de opvang van de vluchtelingen, zou het proces van visumvrij reizen van Turken naar de EU worden versneld en zouden de gesprekken over toetreding van Turkije tot de EU weer worden hervat.