Nieuws/Binnenland
489335
Binnenland

Uitzendbureau voor topmisdrijven

amsterdam - Voor het eerst sinds het begin van de liquidatiereeks hebben politie en Openbaar Ministerie (OM) zicht op een criminele bende, die als een soort uitzendbureau personeel, zware wapens, gestolen auto’s en andere hulpmiddelen leverde voor het voorbereiden van zeer zware misdrijven.

Dat blijkt uit de eerste resultaten van een geheim politieonderzoek onder de naam ’26koper’, waarvan De Telegraaf uiterst vertrouwelijke stukken wist in te zien. Justitie gaat er zelfs vanuit dat de groep van zeven verdachten betrokken is geweest bij het voorbereiden van een of meer liquidaties.

De vondst van een enorm wapenarsenaal, een wagenpark van gestolen snelle auto’s en technische hulpmiddelen als peilzenders versterkt dat vermoeden. De bende maakte waarschijnlijk gebruik van peilzenders om doelwitten ongemerkt te kunnen observeren.

'Grootste wapenvondst ooit'

In juli deed de politie in een opslagruimte in Nieuwegein een grote wapenvondst en sprak van ’een van de grootste ooit gedaan’. Het ging om bijna honderd automatische wapens, handvuurwapens en granaten. Acht mannen uit Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein werden gearresteerd. De combinatie van de aangetroffen vuurwapens en snelle auto’s deden bij de recherche de verdenking rijzen dat de verdachten betrokken waren bij criminele afrekeningen in heel Nederland.

De verdachten staan volgende week voor het eerst terecht op een zogenoemde pro forma-zitting, waarbij het OM de rechtbank zal vragen hen langer in voorarrest te houden. Het onderzoek in deze zaak past volgens het OM in de strategie om ernstige misdrijven als liquidaties of overvallen op gelddepots al aan de voorkant te bestrijden.

Onmisbare schakel in misdaad

De ’facilitators’ van de onderwereld zijn daarbij een belangrijk doelwit, omdat zij volgens justitie een onmisbare schakel vormen bij het beramen van zware misdaad. Opdrachtgevers en uitvoerders maken gebruik van de diensten van dit soort ’uitzendbureaus’ die in staat zijn razendsnel wapentuig en geprepareerde voertuigen te leveren voor geweldsklussen. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van gestolen snelle Audi’s en BMW’s die worden gestationeerd in safehouses van de onderwereld.

De nu gearresteerde facilitators doen in sommige opzichten denken aan de werkwijze van de zogenoemde ’Tattookillers’. Deze moordenaars waren op afroep beschikbaar voor liquidatieklusjes. Ze werkten vanuit een appartement waar eveneens peilbakens lagen waarmee potentiële slachtoffers heimelijk werden gevolgd.

In De Telegraaf van morgen een uitgebreide reportage over het 'uitzendbureau van de onderwereld': Moordservice op wielen.