Nieuws/Binnenland
489346
Binnenland

'Kind krijgt bochel van smartphone'

Tieners en jonge kinderen zitten dagelijks zo veel uur over hun smartphone of tablet gebogen dat ze een bochel ontwikkelen. De vooraanstaande Australische chiropractor dr. James Carter zag afgelopen twee jaar veel van zulke gevallen in zijn praktijk. Zijn jongste gebochelde patiënt was amper zeven jaar.

"In plaats van een normale voorwaartse curve van de wervels, hebben deze patiënten een achterwaartse curve", vertelt de vooraanstaande arts tegenover de Daily Mail. "Dat kan leiden tot kromgroei met hoofd-, nek-, rug- en schouderpijn tot gevolg. Puur omdat de nekwervels worden overbelast."

Operatie

Uit onderzoek blijkt dat gebruikers van smartphones dagelijks zo'n vier uur naar hun apparaat staren. Dat betekent dat de nekwervels 1400 (!) uur per jaar overmatig belast worden. In sommige gevallen is zelfs een operatie nodig om de schade te herstellen.

En dat is nog niet alles, volgens Carter kan overmatig gebruik van elektronische apparaten ook nog eens leiden tot psychologische problemen. "Het laten rusten van je kin op je borst om op je telefoon te kijken rekt de ruggengraat en hersenstam. Dit beïnvloedt de ademhaling, hartslag en bloeddruk. Dat kan ook inhouden dat bepaalde 'gelukshormonen' als endorfine niet vrijkomen."

Carters remedie is dan gelukkig wel weer vrij simpel: gebruik geen laptops of smartphones als je in bed ligt of zit, houd beeldschermen en telefoons op ooghoogte en beweeg. "De schade voor tieners kan nog beperkt worden door voldoende lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl.".