Nieuws
489503
Nieuws

Marjolein kookt over

Muzikantje, als jij zingt, stoof ik een potje

Er is een horecadingetje gaande in Haarlem. Cafés vallen om. En dat gaat me aan het hart. Niet omdat ik nou zo'n kroegtijger ben, maar omdat ik een aantal van die keihard werkende eigenaren persoonlijk ken. Dat komt door Dochter en haar bandjes. Waar zij optreedt, hang ik aan de bar. En omdat Lief en ik dan over het algemeen de enige personen in zo'n etablissement zijn van dezelfde generatie als de eigenaar, raken we vanzelf aan de praat.

De Tempelier

Zo ken ik ook Fred, uitbater van pub de Tempelier. Ooit de plek waar mijn oudste twee kinderen de eerste schreden zetten op uitgaansgebied, waar volgens mij de hele Haarlemse jeugd voor het eerst is gezoend en waar talloze schoolbandjes hun debuut maakten. Met trillende vingers soundcheckten en met het zweet in de handen hoopten dat er geen snaren zouden springen.

Crisis

De Tempelier balanceert op het randje, hoorde ik dit weekend. Als ie omvalt, valt Fred mee. Want als zelfstandig ondernemer is hij dan alles kwijt, ook zijn huis. En dan wordt zo'n nawee van de crisis en het veranderde alcohol- en rookbeleid plotseling heel persoonlijk. Als de Tempelier sluit, sluit ook een piepklein podiumpje, een plek waar beginnende muzikanten voor het eerst voor publiek mogen spelen. En er zijn er al zoveel gesloten de afgelopen jaren. Niet alleen in Haarlem, maar overal in Nederland Fred, die ook aan de wieg stond van de Haarlemse popscene (een soort van popronde, maar dan voor beginners), verdient dat niet.

Plan

En dus heb ik een plan bedacht. Want daar ben ik van: een reddingsplan voor pub de Tempelier. Er zijn natuurlijk genoeg muzikanten in de stad aan het Spaarne. Ik noem een Boudewijn de Groot, Chef' Special, Good Meat, Michael Prins, Alain Clark, Yorrick van Noorden. En dat zijn toch zeker ook allemaal ooit onzekere pubertjes geweest die hetzij in de Tempelier, hetzij in een van die andere kroegjes die livemuziek hoog in het vaandel hebben staan, zenuwachtig aan de bar nog even hun teksten zaten te door te nemen ('o god, als ik die uithaal aan het einde van het refrein maar haal').

Hartverwarmend

Nou jongens en meisjes, voor de kansen die jullie ooit geboden zijn, kunnen jullie nu iets terug doen. Verruil dat grote podium voor een zondagmiddag voor dat van pub de Tempelier. Gewoon in ruil voor een paar pilsjes, net als vroeger. En neem die dorstige schare fans gezellig mee zodat Fred lekker kan tappen. Opdat al die aanstormende talentjes, precies zoals jullie vroeger, ook een kans hebben om hun debuut te maken en Fred het hoofd boven het water houdt. Kom ik ook en voor iedere band en muzikant die deze handschoen oppakt, neem ik dan een lekker hartverwarmend stoofschoteltje mee voor na afloop. Met bier natuurlijk. Stuur me gerust een mailtje dan regel ik de rest. Om jullie alvast lekker te maken, bij deze het recept.

Trouwens, mocht je niet in Haarlem wonen (en die kans is groot), dan verandert dat niks aan het feit dat de kleine ondernemer het moeilijk heeft. Ook in jouw stad of dorp. Zullen we ze eens een weekje steunen? Niet naar de grote super, maar gewoon iedere dag naar de bakker, de groenteboer en 's avonds een pilsje in het café om de hoek?

Stoofpot

 

Ingrediënten

 • 1 kg niet al te magere riblappen
 • 2 flinke uien grof gesnipperd
 • 1 flesje Jopen
 • 4 granen bokbier
 •  2 el appel/perenstroop
 • enkele takjes verse tijm
 •  2 laurierblaadjes
 • 1 kruidnageltje
 •  1 dikke plak ontbijtkoek
 •  2 el scherpe mosterd
 • 100 g boter
 •  peper en zout

Bereidingswijze

Snijd het vlees in flinke dobbelstenen. Maal er peper en zout overheen. Bind de tijm en laurier met een stukje kooktouw bij elkaar en steek het kruidnageltje door een laurierblad.

Verhit in een stoofpan de helft van de boter en laat hierin de ui zachtjes glazig fruiten. Voeg de rest van de boter toe en het vlees en bak dat rondom bruin. Giet het bier bij het vlees, voeg de stroop en de kruiden toe. Smeer de mosterd op de ontbijtkoek en leg die omgekeerd in de pan. Doe de deksel op de pan en laat het vlees drie uur stoven.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>