Nieuws/Binnenland
489517
Binnenland

Aanhouding voor oorlogsmisdaden Ethiopië

AMSTELVEEN - Een 61-jarige man is twee weken geleden in Amstelveen aangehouden omdat hij in de jaren zeventig betrokken zou zijn geweest bij oorlogsmisdaden in Ethiopië. Hij zou zich zich schuldig hebben gemaakt aan onder meer marteling van en moord op (vermeende) tegenstanders van de toenmalige militaire Derg-dictatuur. Dat heeft het Openbaar Ministerie gemeld.

Het gaat om Eshetu Alemu. In internationale media en in het weekblad Vrij Nederland is al in de jaren negentig bericht over de vermeende betrokkenheid van Alemu bij misdaden tegen Ethiopiërs.

In Ethiopië is hij eerder bij verstek veroordeeld tot de doodstraf. Hij verblijft al jaren in Nederland en heeft inmiddels ook de Nederlandse nationaliteit. Een deel van het strafdossier waardoor de man de doodstraf kreeg, is door de Ethiopische autoriteiten overgedragen aan Nederland.

In het onderzoek naar hem is een aantal getuigen gehoord door de politie. Het gaat daarbij om Ethiopiërs die in het buitenland wonen. Ze hebben verklaard over misdaden die Alemu zou hebben gepleegd in de provincie Gojjam.

De Ethiopische Keizer Haile Selassie werd in 1974 afgezet door een groep militairen van de Derg. Na een machtsstrijd greep kolonel Mengistu de macht. Onder het Mengistu-regime beleefde Ethiopië een bloedige periode die aan vele duizenden mensen het leven heeft gekost. Er waren grootschalige arrestaties, martelingen en moorden onder het regime.

Op bevel van Alemu zouden in 1978 tientallen gevangenen zijn vermoord. Hun lichamen werden gedumpt in een massagraf.