Nieuws/Binnenland
489587
Binnenland

Duidelijkheid geëist van Rutte over GeenPeil

DEN HAAG - D66 en het CDA eisen duidelijkheid van premier Rutte over wat hij met de uitslag van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne gaat doen. Rutte zei eerder deze week dat hij de uitkomst van de volksraadpleging wil afwachten.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en D66-collega Kees Verhoeven willen echter nu al duidelijkheid en hebben Kamervragen gesteld. "Als de opkomstdrempel wordt gehaald, zijn er twee uitkomsten: of Nederland is voor, of Nederland is tegen het verdrag. Het kabinet moet voor de kiezer duidelijk maken wat de scenario’s zijn voor deze twee uitkomsten", zegt Verhoeven tegen NU.nl.

GeenPeil

Omtzigt is dezelfde mening toegedaan: "Het kabinet moet nu duidelijk zijn naar de kiezer wat het met een 'nee' gaat doen, en wat het bij een 'ja' gaat doen." De CDA'er wil bovendien weten wat de juridische basis is voor het besluit om nu al delen van het associatieverdrag in werking te laten treden.

Het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne is mogelijk geworden dankzij de GeenPeil-campagne van weblog GeenStijl. De volksraadpleging zal ergens in de eerste helft van 2016 worden gehouden.