Nieuws/Binnenland
489629
Binnenland

'Sluiting coffeeshops uitgesteld'

AMSTERDAM - De sluiting van de laatste 15 Amsterdamse coffeeshops die vanwege het afstandscriterium tot scholen dicht moeten, wordt mogelijk uitgesteld.

Burgemeester Eberhard van der Laan belooft uit te zoeken wat hier de juridische gevolgen zijn van zouden zijn. De hoofdstad werkt sinds 2012 in opdracht van Den Haag met frisse tegenzin aan het terugbrengen van het aantal coffeeshops. 26 verkooppunten van softdrugs moeten er verdwijnen, 11 zijn in de afgelopen jaren al gesloten of moesten de handel inperken omdat de ondernemingen in een straal van 250 meter van een onderwijsinstelling staan.

Uit onderzoek bleek eerder dat softdrugsgebruik onder jongeren niet daalt door coffeeshops in de omgeving weg te halen. Daarom wilde een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad afzien van het sluiten van de laatste 15 wietwinkels die nog op de nominatie staan.

Van der Laan wil zich echter houden aan zijn afspraak met de minister en gaat dus niet zomaar stoppen met de sluiting. Wel onderzoekt hij wat de gevolgen zijn voor de hoofdstad als hij de laatste groep shops voorlopig open laat, tot een gang naar de Hoge Raad in een vergelijkbare zaak is afgerond.

,,Ik heb al eerder gezegd dat de maatregel voor een deel symboolpolitiek is. Maar hoe leg je dit uit aan andere coffeeshops die inmiddels al gesloten zijn? Lopen wij dan een juridisch risico? Dat ga ik op een rijtje zetten.’’ Overigens blijft er genoeg te blowen in Amsterdam. Er blijven zeker 160 coffeeshops in bedrijf, bijna het dubbele van het aantal coffeeshops in de rest van Nederland.