Nieuws/Buitenland
489700
Buitenland

Hommeles bij Vlaamse publieke omroep

BRUSSEL - Bij de Vlaamse publieke omroep VRT is het hommeles. De redactie van de nieuwsdienst heeft het vertrouwen in de leiding van de VRT opgezegd. Mogelijk stapt de hoofdredactie op, meldden andere Belgische media donderdag. De onvrede groeide na de publieke veroordeling door de leiding van een journalist na diens interview met een ex-Syrië-strijder in het televisieprogramma De Afspraak van afgelopen maandag.

De hoofdredactie verstuurde na de uitzending een persbericht waarin stond dat "het interview niet beantwoordt aan de journalistieke normen van VRT Nieuws". Het interview zou te kritiekloos zijn geweest. De leiding verwijderde het interview daarop van de website. Censuur was nog het minste verwijt aan het adres van de leiding na deze actie. Een nieuw persbericht volgde, waarin het vertrouwen in de journalist en het programma werd bevestigd. Maar door velen werd dit gezien als een schuldbekentenis.

Het is al langer hommeles omdat de VRT grote bezuinigingen boven het hoofd hangt waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten.