Nieuws/Binnenland
489701
Binnenland

Utrecht stopt met subsidie 'schone' diesels

UTRECHT - De gemeente Utrecht stopt met de subsidiëring van de aanschaf door bewoners en bedrijven van zogenoemde schone Euro 6 dieselauto's. Het college van burgemeester en wethouders schrapt de regeling in verband met 'dieselgate', het manipuleren van de testuitkomsten wat betreft de uitstoot van schadelijke stoffen.

"De gemeente wil geen bijdrage leveren aan het in stand houden van deze praktijken door subsidie te geven voor auto's waaraan wellicht 'gesleuteld' is. De afgelopen weken is duidelijk geworden dat autofabrikant Volkswagen door middel van speciale software in hun dieselmodellen typegoedkeuringstesten in laboratoria heeft gemanipuleerd om aan uitstootnormen voor stikstofoxiden (NOx) te voldoen", onderbouwt Utrecht donderdag de beslissing.

Subsidiëring van de aankoop van Euro 6 dieselauto's maakte deel uit van de zogeheten sloop- en vervangingsregeling om oude vervuilende diesels uit het straatbeeld te krijgen. Voor de aanschaf van auto's met een Euro 4 of 5 dieselmotor was nooit subsidie te krijgen.