Nieuws/Buitenland
489799
Buitenland

Duitsland zet Patriot-afweer in Turkije uit

BERLIJN - Duitsland is gestopt met luchtafweer van het type Patriot om het Turkse luchtruim te helpen verdedigen. De raketafweer is na bijna drie jaar bij de Syrische grens te hebben gestaan, uitgeschakeld, meldde het Duitse leger donderdag. De 250 Duitse militairen die bij de inzet zijn betrokken, komen voor eind januari terug naar huis.

Volgens het ministerie van Defensie is de dreiging van raketbeschietingen vanuit Syrië sterk afgenomen. NAVO-lid Turkije deed in 2012 een beroep op het bondgenootschap om het luchtruim langs de zuidgrens te helpen afschermen tegen projectielen uit het strijdgewoel van de Syrische burgeroorlog. Die was het jaar daarvoor uitgebroken.

Nederland plaatste van begin 2013 tot begin dit jaar Patriots in Turkije. De VS hebben er ook Patriots neergezet, maar die zijn volgens de Duitse zegslieden ook uitgeschakeld. Namens de NAVO staat er wel nog wat Spaanse luchtafweer.

De Patriots stonden begin deze maand weer in de belangstelling toen een Sukhoi Su-30 van de Russische luchtmacht het Turkse luchtruim vanuit Syrië schond.