Nieuws/Binnenland
489802
Binnenland

Vluchtelingen Syrië naar Concertgebouworkest

AMSTERDAM - Vierhonderd Syrische vluchtelingen die in Zwolle verblijven, zijn uitgenodigd voor een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest donderdagavond in Amsterdam. De uitvoering in het Concertgebouw heeft als thema 'Breaking News', refererend aan de grote stroom mensen die oorlogsgebieden in met name Syrië ontvluchten en Europa binnen komen.

De avond is een initiatief van Entrée, de jongerenvereniging van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest. Zij willen vluchtelingen laten kennismaken met de Amsterdamse muziektempel en het wereldberoemde orkest. Ook voor het vervoer en de catering wordt gezorgd, met bijdragen van sponsors.

In het voorprogramma staan drie musici uit Syrië, die tijdens hun vlucht hun instrumenten zijn kwijtgeraakt. Door een inzamelingsactie in Nederland kunnen ze weer musiceren. Het Concertgebouworkest speelt vervolgens diverse werken van de Amerikaanse componist John Adams (68), die zijn muziek graag baseert op actuele of recente historische gebeurtenissen.