Nieuws/Binnenland

Statenleden: trek vergunning NAM Twente in

ZWOLLE - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) overweegt medio 2016 het injecteren van afvalwater in lege gasvelden in Twente te hervatten. Statenleden willen daarom dat de provincie nu aan minister Henk Kamp (Economische Zaken) vraagt om de vergunning in te trekken. Volgens Provinciale Staten is de injectie een gevaar voor het drinkwater en natuurgebieden in Twente.

Provinciale Staten van Overijssel namen in september een motie aan om bij het opnieuw opstarten van de afvalwaterinjecties een intrekkingsverzoek bij Kamp te doen. "Het is nu aan Gedeputeerde Staten om daar gehoor aan te geven", aldus Statenlid van GroenLinks Robert Jansen donderdag.

Vanuit de oliewinningslocatie in het Drentse Schoonebeek werden miljoenen liters vervuild water naar lege gasvelden in Twente gepompt. De NAM staakte de oliewinning in juni omdat de pijpleidingen aangetast waren. Zo was in Hardenberg een lek ontstaan. Na reparaties van het leidingwerk in meerdere gemeenten kan medio volgend jaar de toevoer hervat worden, aldus de NAM.

"We zijn afgelopen week op een onderzoek gestuit van het ministerie waaruit blijkt dat de risico's bij afvalwaterinjectie veel hoger zijn dan bij het winnen van schaliegas. De hele provincie is er al van doordrongen dat dit hier niet kan", zegt Bouwien Rutten, Statenlid van CDA. De NAM geeft aan de leidingen te repareren, maar ook de putten zijn niet betrouwbaar, zou blijken uit dit rapport. "Zo'n 60 procent van de putten is in slechte staat." Eerder maakten bewoners al melding van scheuren in huizen als gevolg van de afvalwaterinjectie.