Nieuws/Binnenland

Extra onderzoek naar energieverbruik witgoed

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) gaat extra onderzoek doen naar het energieverbruik van huishoudelijke apparaten. Dat doet de inspectiedienst omdat uit steekproeven is gebleken dat witgoed zoals vaatwassers en droogtrommels lang niet zo zuinig zijn als op het etiket vermeld.

In de winkel geven energielabels aan wat consumenten mogen verwachten als het gaat om energieverbruik van een apparaat. De NVWA hield in 2013 en 2014 verschillende producten tegen het licht. Uit deze steekproeven bleek dat zo’n 75 procent van de vaatwassers, droogtrommels, ovens en koel- vriesapparaten afweek van de labels. Bij airco’s bleek zelfs 90 procent niet te deugen.

Omdat het slechts steekproeven betrof weet de NVWA niet of ze representatief genoeg zijn om te kunnen concluderen dat consumenten massaal in het ootje worden genomen. Er volgt dus nader onderzoek. Daarbij wordt ook het energieverbruik van televisies, lampen en stofzuigers onder de loep genomen. Begin 2016 zullen de resultaten bekend worden gemaakt.