Nieuws/Buitenland
489965
Buitenland

Turkije kende zelfmoordterroristen

ISTANBUL - De woede in Turkije over de dubbele aanslag in Ankara is toegenomen nu definitief is bevestigd dat het om twee Turkse moslimfundamentalisten ging die bekend waren bij justitie en tegen wie niets is ondernomen. De ene zelfmoordterrorist was IS-aanhanger Yunus Emre Alagöz, die verbonden is aan een fundamentalistische groep uit de Turkse plaats Adiyaman. Zijn broer had zich eerder in juli opgeblazen in de Turkse grensplaats Suruc, eveneens tegen Koerdische en Turkse linkse jongeren.

De ander heet Ömer Deniz Dündar. Deze oud-Syriëganger stond op een lijst van 21 verdachte aspirant-kamikazes. Zijn vader vreesde dat zijn zoon een aanslag zou plegen en had contact met de politie opgenomen, maar zijn gevaarlijke zoon was na een kort verhoor gauw weer op vrije voeten. DNA-onderzoek bevestigde de identiteit van de twee.

Premier Davutoglu zei dat Turkije volgens de wet verdachten die zichzelf willen opblazen niet van te voren kan aanhouden, maar pas na de daad. Maar dan is de ramp al geschied. Bovendien worden in Turkije wel degelijk vaak mensen gearresteerd als verdachte terroristen, terwijl ze niets hebben gedaan. Onder hen zijn schrijvers, professoren of journalisten, omdat ze bijvoorbeeld sympathie voor de PKK zouden hebben.