Nieuws/Buitenland
49001792
Buitenland

Pompeo op laatste dag: genocide tegen Oeigoeren

De buitenlandminister van de Verenigde Staten, Mike Pompeo.

De buitenlandminister van de Verenigde Staten, Mike Pompeo.

WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben de Chinezen beschuldigd van genocide tegen de moslimminderheid Oeigoeren. De ongekend felle uithaal komt van de Amerikaanse buitenlandminister Pompeo, op zijn laatste volle dag in functie.

De buitenlandminister van de Verenigde Staten, Mike Pompeo.

De buitenlandminister van de Verenigde Staten, Mike Pompeo.

De bewindsman zegt dat de machthebbers in China misdaden tegen de menselijkheid en volkenmoord begaan in Xinjiang. Die zouden gericht zijn tegen de Oeigoeren, maar ook tegen andere minderheden.

Pompeo dient onder de Republikeinse president Trump, die woensdag wordt opgevolgd door de Democraat Biden. Tijdens diens campagne werd de omgang met Oeigoeren al genocide genoemd door een woordvoerder.

De regering-Trump heeft ondanks de woorden van Pompeo ook kritiek gekregen op de omgang met China, dat economisch weliswaar werd aangepakt, maar de vraag is in hoeverre de VS een vuist heeft gemaakt qua mensenrechten.

’Rechtbanken’

Wel is de uitspraak van Pompeo er een namens de regering van Amerika, waarmee meer gewicht in de schaal wordt gelegd.

Pompeo noemde het Chinese optreden een belediging voor het Chinese volk en voor beschaafde landen overal op aarde. Hij waarschuwde voor de gevolgen van Chinese invloed in de vrije wereld. China en het communistische regime moeten ter verantwoording worden geroepen, vindt hij. Als het de Chinese communistische partij wordt toegestaan om genocide en misdaden tegen de menselijkheid tegen haar eigen volk te plegen, kan ze zich aangemoedigd voelen de vrije wereld iets aan te doen „in de niet zo verre toekomst”, waarschuwde hij.

De minister drong er bij alle internationale organen, inclusief rechtbanken, op aan om zaken aan te spannen tegen de behandeling van de Oeigoeren door China. Hij sprak het vertrouwen uit dat de Verenigde Staten de druk blijven opvoeren.

In Nederland infiltreert China groepen om de Oeigoerse gemeenschap te bespioneren, schreef De Telegraaf eerder. Lees dat artikel via onderstaande link.