Nieuws/Binnenland
490275673
Binnenland

’Van Lienden besprak al vroeg hoe hij ’gillend rijk’ zou worden’

Sywert van Lienden.

Sywert van Lienden.

Amsterdam - Het Openbaar Ministerie bezit bandopnamen over de mondkapjesdeal waarop te horen is dat Sywert van Lienden en zijn compagnons al in een vroeg stadium plannen maakten voor een ’commercieel avontuur’. Dat schrijft de Volkskrant. „We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden miljonair.”

Sywert van Lienden.

Sywert van Lienden.

„In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen.”

Het zijn de woorden van Sywert van Lienden op 12 april 2020. Op dat moment is hij nog bezoldigd gemeenteambtenaar in Amsterdam. Hij heeft in de voorgaande weken, na het uitbreken van de coronacrisis, furore gemaakt als kopstuk van de Hulptroepen Alliantie. In samenwerking met tal van vrijwilligers en gerenommeerde partijen als Coolblue, Randstad, beurshandelsbedrijf IMC, Flexport en KLM belooft Van Lienden om ’om niet’ mondkapjes veilig te stellen voor de zorg. Het is een initiatief zonder winstoogmerk, wordt keer op keer benadrukt.

De bandopnamen, waarvan de getranscribeerde teksten inmiddels breder circuleren en die deels in handen zijn van de Volkskrant, zijn opgedoken in het strafrechtelijk onderzoek dat het Openbaar Ministerie onder de codenaam Full Sutton uitvoert naar de mondkapjesaffaire. Ook in het onderzoek dat accountantsbureau Deloitte namens VWS uitvoert naar de zaak zitten transcripten van interne overleggen.