Nieuws
490317
Nieuws

In het nieuws

Yfke Sturm zo goed als nieuw

AMSTERDAM - Zes weken geleden lag topmodel Yfke Sturm na een ongeluk met een jetsurfboard een paar dagen in coma en leek het of ze daarin zou blijven. Nu straalt ze als vanouds. Alhoewel: 'als ik teveel tegelijk doe, krijg ik pijnlijke steken in mijn hoofd'.

Yfke Sturm heeft haar woonplaats Londen even ingeruild voor een bezoek aan onze hoofdstad om het modellenplatform The Model House te lanceren dat ze samen met Freek Koster, eigenaar van Touche Models en Future Faces en modellencoach Marianne van der Gaag, heeft opgezet.

De blondine zit ontspannen in de lobby van een hotel waar we hebben afgesproken en niets aan haar doet denken aan de alarmerende berichten van zes weken geleden. Toen domineerde het model het nieuws, omdat ze tijdens haar vakantie in Italië een ongeluk had gekregen met een jetsurf, een gemotoriseerde surfboard en er werd gevreesd voor haar leven.

Ongeluk

“Het gaat goed met me,” verzekert Yfke die shows liep voor Dior, Chanel en Victoria’s Secret. Veel van het voorval kan ze zich niet herinneren. “Wat ik wel nog weet is dat ik viel. Ik had mijn hand door een lus om het handvat gestoken. Toen ik viel, gaf ik gas waardoor het surfboard op mijn hoofd terecht kwam.”

Ze werd met een bloedend hoofd uit het water gevist en naar het ziekenhuis gebracht. “Mijn buik was opgezwollen, ik had een snee van acht centimeter boven mijn linker oor, ik kon niet op woorden komen en kreeg tot twee keer toe een epileptische aanval. Zodoende besloot mijn vriend om me per helikopter over te brengen naar een groter ziekenhuis in Napels.”

 

Daar lag ze twee dagen in coma. Ze herstelde en mocht terugvliegen naar Londen. Maar helemaal ongeschonden is ze niet uit de strijd gekomen. “Kijk”, zegt Yfke terwijl ze een pluk haar wegschuift en een stuk van haar hoofd met stekeltjes zichtbaar wordt. “Ik heb nu net zo’n geschoren kapsel als Rihanna. Je ziet nog steeds een litteken en restjes bloed, maar dat verdwijnt te zijner tijd.”

Het voormalige turntalent voelt zich lekker. “Soms, als ik teveel hooi op mijn vork neem, begint mijn hoofd te steken. Dan weet ik dat ik gas terug moet nemen. Artsen hebben me gezegd dat het maanden duurt eer ik volledig de oude ben. Veel rust versnelt mijn herstel, maar er is zoveel leuks te doen.”

Tweede kindje?

Daarmee doelt ze op Alexander, haar zoon van tweeënhalf maanden en het nieuwe modellenproject. “Het merendeel van mijn tijd besteed ik aan Alexander. We eten, spelen, wandelen, winkelen…Door het gehobbel over de ongelijke straten van Londen valt hij steeds in slaap. Heerlijk vind ik het om hem te bekijken. Dan ben ik zo trots en intens gelukkig.” Aan een tweede kindje denkt ze niet. “Het zou leuk zijn voor Alexander, maar ik ben heel blij met een kind.”

Daarnaast beschouwt ze het modellenplatform als haar andere kindje. De website geeft een eerlijke kijk op het voor velen begeerlijke en verheerlijkte modellenbestaan. Volgens Yfke die in de zeventien jaar dat ze in het vak zit tweeënvijftig verschillende landen heeft bezocht, grote campagnes heeft geschoten voor modehuizen als Ralph Lauren en Carolina Herrera, een boek heeft geschreven over haar modellenbestaan en Hollands Next Topmodel heeft gepresenteerd, is de werkelijk anders dan het imago van de modellenwereld doet vermoeden.

Eetstoornis

“In tegenstelling tot wat de buitenwereld denkt, zorgen topmodellen juist heel goed voor hun lijf. Uithongeren is er niet bij. Dat kan ook niet, anders houd je het tempo niet vol. Tijdens het modeseizoen loop je overdag de shows en heb je tot twee uur ’s nachts castings, terwijl je de volgende ochtend om zes uur alweer in de make-up zit. En dat weken achtereen. Dat red je alleen als je topfit bent. Meisjes met een eetstoornis werken niet in de top. Gezond eten en goed voor je lijf zorgen is essentieel. Roken is iets van de jaren negentig. Modellen van nu roken niet. Een enkele uitzondering daargelaten. En natuurlijk moet je sporten, zeker als er een lingerieshoot aankomt. Daar moet je goed in shape voor zijn. Dat is je werk.”

Maar ook niet modellen geeft ze tips. “Een vriendin van mij is actief op een datingsite. Dankzij mijn instructies heeft ze een geweldige profielfoto en krijgt ze de ene afspraak na de andere.” Ook voor onze lezers heeft ze tips. “Alles draait om de juiste balans,” doceert ze. “Heb je honger, éét. Een koekje kan prima, maar beheers je en eet niet de hele zak leeg. Vier keer per week sporten is prima, maar als je een keer geen zin hebt, ga je niet. Er goed uitzien, kan pas als je ook lekker in je vel zit.”