Nieuws/Buitenland
490335
Buitenland

Vliegtuigen VS en Rusland vlak bij elkaar

WASHINGTON - Amerikaanse en Russische jachtvliegtuigen zijn op hun missies boven Syrië binnen zichtbaar bereik van elkaar gekomen. Dat zei een Amerikaanse legerwoordvoerder dinsdag. Hij voegde eraan toe dat het incident de noodzaak onderstreept van veiligheidsprotocollen in de lucht, nu beide landen los van elkaar bombardementen uitvoeren in Syrië.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, zei dinsdag te verwachten dat "de zeer constructieve dialoog" met de Russen snel tot een overeenkomst over de acties boven Syrië leidt.

Volgens de in Bagdad gestationeerde woordvoerder van de door de VS geleide militaire campagne tegen IS, kwamen twee bommenwerpers zaterdag op een afstand van een paar mijl van elkaar. Dat was op dezelfde dag waarop Amerikaanse en Russische militairen gesprekken voerden over veiligheidsprotocollen. De vliegtuigbemanningen uit beide landen hebben 'professioneel' gehandeld, aldus de woordvoerder in een briefing aan het Pentagon.

Het Russische ministerie van Defensie liet dinsdag weten dat het op 14 oktober een videoconferentie houdt met Amerikaanse militaire functionarissen om de vluchten boven Syrië te bespreken.