Nieuws/Binnenland

Asielinstroom opnieuw naar boven bijgesteld

DEN HAAG - De asielinstroom zal dit jaar waarschijnlijk uitkomen op 50.000 tot 60.000 personen. Dat schrijft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

Dat is een flinke verhoging ten opzichte van een eerdere schatting van Dijkhoffs ministerie. Die was dat de asielinstroom in 2015 tussen de 35.000 en 40.000 zou bedragen. Dat betrof overigens al een bijgestelde prognose.

Dijkhoff schrijft verder dat de asielinstroom dit jaar tot nu toe 35.900 bedraagt. Hierbij gaat het om asielaanvragen, nareis en tweede en volgende aanvragen. Dijkhoff schrijft dat er eind dit jaar vermoedelijk zo'n 50.000 mensen in opvanglocaties zullen verblijven. Er zitten momenteel bijna 2000 vluchtelingen in noodopvanglocaties en 37.070 asielzoekers en vergunninghouders in reguliere opvangcentra van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De staatssecretaris sluit niet uit dat de ramingen voor volgend jaar en 2017 verder naar boven zullen worden bijgesteld.

Oranje

De staatssecretaris herhaalt dat een noodoplossing zoals gebeurde in Oranje nog steeds niet volledig uit te sluiten is. "Met de huidige instroom moet ik echter een beroep op gemeenten blijven doen, ook op gemeenten die al het nodige gedaan hebben. Het streven blijft te voorkomen dat mensen buiten moeten slapen."

PvdA-leider Diederik Samsom zei maandag nog dat het kabinet gemeenten niet tegen hun zin asielzoekers zal opdringen. "We hebben afgesproken dat we dat niet meer gaan doen", zei hij in Nieuwsuur.