Nieuws/Binnenland
490430
Binnenland

Sommige inzittenden mogelijk even bij bewustzijn

'Inzittenden snel na inslag overleden'

DEN HAAG - Het valt niet uit te sluiten dat sommige inzittenden van vlucht MH17 enige tijd bij bewustzijn zijn gebleven in de één tot anderhalve minuut waarin het vliegtuig neerstortte. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid acht het "waarschijnlijk dat de inzittenden zich nauwelijks realiseerden wat er met hen gebeurde."

De inslag van raketdeeltjes was alleen voor de inzittenden van de cockpit meteen dodelijk. De andere inzittenden kregen te maken met extreme omstandigheden: "het oorverdovende geluid van de raketinslag, abrupte afremming en versnelling, decompressie en daardoor mistvorming, teruglopend zuurstofgehalte, extreme kou, het snelle dalen van het vliegtuig en rondvliegende objecten".

Volgens de OVV heeft een deel van de passagiers hierdoor ernstig letsel opgelopen, waarschijnlijk met de dood tot gevolg. Anderen raakten hierdoor bewusteloos. Het is niet met zekerheid vast te stellen wanneer de verschillende passagiers precies zijn overleden. Maar de uiteindelijke val op de grond was niet te overleven.

Zuurstofmasker

De onderzoekers denken niet dat de slachtoffers na de inslag nog bewust iets hebben kunnen doen. "Wel kan sprake zijn geweest van reflexmatige handelingen zoals het omklemmen van de stoelleuning". Op gegevensdragers zoals mobiele telefoons zijn geen foto's of berichtjes van inzittenden van na de inslag aangetroffen. Tijdens de identificatie van de slachtoffers is bij een passagier een zuurstofmasker rond de hals aangetroffen. Het is onduidelijk hoe het masker daar kwam.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");