Nieuws
490691
Nieuws

GeZondigen

Overheerlijke appeltaart, maar dan gezond

Oef. Susan heeft het mij moeilijk gemaakt deze keer. Een gezonde variant van een appeltaart. Eeeeh…. Die kon ik niet zomaar uit mijn mouw schudden. Want bij appeltaart hoort deeg. Dik en hoog. En inderdaad, zoals bij Susan, met zo’n heerlijke (zelfgemaakte) amandelspijs. Waar vervang je dit suikerrijke goedje mee en hoe krijg je net zo’n korst maar dan gezond… Nou zo:

Appels zijn gezond, granola is gezond en dadels zijn gezond. De dadels vervangen de frangipane! En zo is ook mijn appeltaart gezond. Dus wat doe je:

  • 1 kilo appels (frisse, zoete appels zoals elstar)
  • 200 gram havermout
  • 150 gram cranberries
  • 150 gram gemengde zaden (zoals zonnebloempitten, pompoenpitten)
  • 100 gram amandelen (door de midden gehakt)
  • 2 etl kaneel
  • 8 – 10 etl ahornsyroop
  • 200 gram pitloze dadels

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak intussen de granola. Hussel de havermout, cranberries, zaden, amandelen en 1 etl kaneel door elkaar in een kom. Deze aantallen kan je zelf aanpassen naar smaak. En voor de extra gezondheid kan je ook nog gojibessen en/of hennepzaadjes oid toevoegen. Meng het met de ahornsyroop. Het mengsel hoeft niet helemaal nat te zijn, maar het moet wel een kleverige massa zijn.

Schil vervolgens de appels en snijd de dadels door de midden. Hussel ze door elkaar met de andere eetlepel kaneel erbij. Leg de appels en dadels in de sprinvorm. Verdeel het eerlijk. En leg het granola mengsel eroverheen. Zorg dat het een lekkere dikke laag wordt over de appels en dadels heen. Zet het in het midden van de oven voor ongeveer 15 minuten. En zet het vervolgens lager voor nog ca 10 – 15 minuten. Het is klaar als de bovenkant lekker knapperig is en de appeltjes zacht.

Tip: Je kunt de appeltaart bewaren en ook nog de volgende dag in je yoghurt of amandel melk doen als ontbijt! Heerlijk.