Nieuws/Binnenland

Indisch Platform is woest op kabinet

Het kabinet gooit de deur dicht voor voormalig Indisch-Nederlandse ambtenaren die tijdens de Japanse bezetting geen salaris uitbetaald hebben gekregen. Voor hen komt geen financiële compensatie. De reden: zo’n regeling is te duur. Het Indisch Platform is woest en noemt het kabinet ’onbetrouwbaar’.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) maandag dat een financiële tegemoetkoming voor Indische Nederlanders het kabinet ’voor een onoverkomelijke financiële opgave zou stellen’. Het zou al snel gaan om honderden miljoenen euro’s. Een oplossing voor wat de ’payback-kwestie’ is gaan heten, is ’helaas niet voor handen’, schrijft Van Rijn.

Het Indisch Platform, dat al vijftien jaar onderhandelt over de kwestie, is beledigd. „Dit is buitengewoon ernstig", zegt Ton te Mey van het Platform. „Het kabinet doet net of het gaat om smartengeld of herstel van schade. Maar het gaat om geld waar mensen gewoon recht op hebben."

Dat er meer erkenning moeten komen voor de Indische Kwestie, erkent het kabinet wel. Het Indisch Platform vindt echter dat het kabinet een grote kans voorbij heeft laten gaan toen premier Rutte in zijn toespraak voor de Indië-herdenking excuses achterwege liet. Volgens het Platform was vooraf toegezegd dat die excuses er zouden komen.