Nieuws/Binnenland
490846
Binnenland

OM onderzoekt anti-islamtoespraak Pegida

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie bekijkt of een van de anti-islamitische toespraken van Pegida zondag in Utrecht strafbare uitlatingen bevat. Het gaat om de speech van Raffie Chohan van Pegida Nederland.

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht schrijft maandag in een brief aan de raad dat "tot dusverre niet is gebleken dat er strafbare uitingen zijn gedaan door sprekers van beide demonstraties." Maar de gemeente gaat de zaak nog evalueren met politie en OM.

"De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims", was één van de uitspraken van Chohan. Volgens haar kunnen ze daarom niet aan de eisen van de arbeidsmarkt voldoen. Chohan sprak ook over de islam als "een krankzinnige ideologie" die een reden is om "moslims te verachten en te haten".

De demonstratie in Utrecht van Pegida was de eerste in Nederland van de uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging. Utrecht heeft advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gevraagd, aldus Van Zanen.

Meteen na het begin van de betoging ontstonden opstootjes toen tegendemonstranten opdoken bij de Pegida-bijeenkomst. De politie hield de betogers zo veel mogelijk uit elkaar en gebruikte daarbij de wapenstok. Van Zanen betreurt de schermutselingen zeer, schrijft hij. Er zijn tien mensen opgepakt en er volgen mogelijk nog meer arrestaties.

Onder de sprekers was ook Lutz Bachmann, oprichter van Pegida in het Duitse Dresden. De toespraken waren gericht tegen de "islamisering" van Europa en de grote toestroom van vluchtelingen die grotendeels zou bestaan uit economische vluchtelingen.