Nieuws/Binnenland
490865
Binnenland

VVD Gennep in het nauw na uitspraken asielzoekers

De Gennepse VVD is in het nauw gekomen na een reeks uitspraken rondom de eventuele komst van asielzoekers in het Noord-Limburgse dorpje. In het weekblad '1Gennep' en op de eigen website schreef de partij een artikel onder de kop 'Persoonlijke vrijheid en ongelovige honden'.

In het artikel zegt de partij dat asielzoekers 'gelukszoekers' zijn en dat ongelovigen in de ogen van moslims 'honden' zijn. De partij stelt daarnaast dat zij die zich niet willen aanpassen aan Nederland, 'hun conclusie moeten trekken en weg moeten gaan.'

Wilders-vijver

De overige vijf partijen in de gemeenteraad hebben stevig gereageerd op het artikel. In een gezamenlijke reactie schrijven zij 'dat de VVD nog nooit zo openlijk viste in het troebele water van de Wilders-vijver'. Volgens de VVD zouden 'een overgroot deel van de instromende mensen' de vrouw als minderwaardig achten. De fractie schrijft daarnaast dat 'het respect voor minderheden' door de groep instromers niet wordt geaccepteerd.

Daarnaast trekken ze een vergelijking met de situatie in Gennep in 1944/1945. "Veel vluchtelingen werden in Gennep geëxecuteerd, terwijl ze elders in Nederland wel ruimhartig werden opgevangen," schrijven ze.

De partijen roepen burgers op 'afstand te nemen' van het 'kwaadaardige stuk', en de partijen menen dat de VVD met het artikel 'bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet'.

De lokale VVD heeft nog niet gereageerd op de commotie, maar de voorzitter van de Limburgse JOVD zei tegen 1Limburg dat het artikel 'asielzoekers generaliseert'. "Toen ik het artikel voor het eerst las, dacht ik dat het geschreven was door een PVV'er. Het op voorhand veroordelen van vluchtelingen is het ontkennen van de gelijkwaardigheid van alle mensen", aldus Nicky Beckers van de JOVD.