Nieuws/Binnenland

Rutte III trekt portemonnee:

Bijna half miljard extra voor leerkrachten

De werkdruk op scholen is te hoog, vinden leerkrachten.

De werkdruk op scholen is te hoog, vinden leerkrachten.

Hollandse Hoogte

Den Haag - Basisschoolleraren krijgen van de formerende partijen tussen de 400 en 500 miljoen euro extra om de werkdruk op school te verlagen. Werkgevers kunnen het geld steken in zaken zoals extra leraren, klassenassistenten, professionele overblijfkrachten, of conciërges.

De werkdruk op scholen is te hoog, vinden leerkrachten.

De werkdruk op scholen is te hoog, vinden leerkrachten.

Hollandse Hoogte

Donderdag zijn veel basisscholen dicht. Leraren staken, omdat ze ontevreden zijn over hun salaris en de werkdruk die ze dagelijks ervaren. De aankondiging van de ’zak geld’ verandert daar niets aan. „Wij vinden het nog niet genoeg”, laat een woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond (AOb) weten vanuit het Zuiderpark in Den Haag, waar de voorbereidingen voor de landelijke manifestatie in volle gang zijn.

Plus op de loonstrook

Rondom Prinsjesdag werd bekend dat het demissionaire kabinet 270 miljoen euro extra vrijmaakt om de salarissen van leerkrachten op te hogen. Hierdoor krijgen ze volgend jaar naast de inflatiecorrectie een plus op hun loonstrook van zo’n drie procent. De afgelopen twee jaar kwam er al vijf procent meer loon bij.

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en CU maakt nu volgens bronnen ook meer geld vrij voor het verminderen van de werkdruk op basisscholen. Waarin dat geld precies wordt gestoken hangt af van onderhandelingen tussen werkgevers, werknemers en het Rijk.

Genoegen

Of leerkrachten genoegen nemen met de honderden miljoenen euro’s extra van de formatietafel is nog maar de vraag. Zij stelden eerder dat er eigenlijk een bedrag van zo’n 1,4 miljard euro extra nodig is om het basisonderwijs weer op orde te krijgen.

Het startsalaris van meesters en juffen in het primair onderwijs is met zo’n 2400 euro bruto lang niet slecht. Maar veel leraren blijven na ongeveer vijftien jaar in hun salarisschaal hangen en hebben dan geen doorgroeimogelijkheden meer.

Bekijk meer van