Nieuws
490886
Nieuws

Week van de Pleegzorg

Anonieme pleegkinderen krijgen een gezicht

Van zaterdag 10 tot zondag 18 oktober is - voor het eerst in Nederland - de Week van de Pleegzorg. Het startsein werd gegeven met een ‘Kinderen voor Pleegkinderen-fotoshoot’ in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar achttien jongens en meisjes in de leeftijd van 0 tot 18 zich lieten fotograferen om anonieme pleegkinderen een gezicht te geven.

De kinderen zijn geselecteerd uit bijna honderd kinderen die zich opgaven naar aanleiding van een oproep van Pleegzorg Nederland op Facebook. Door op de foto te gaan geven ze een gezicht aan pleegkinderen van dezelfde leeftijd, die om veiligheids- en privacyredenen anoniem moeten blijven. Hun foto’s worden namelijk gebruikt voor de zogenaamde ’kindgerichte werving’: oproepen van pleegzorgorganisaties om pleegouders te vinden voor een specifiek kind dat tijdelijk (en acuut) niet meer thuis kan wonen.

Pleegouders gezocht

De Week van de Pleegzorg vindt plaats in het kader van de campagne ’Supergewone Mensen Gezocht’, waarmee Pleegzorg Nederland onlangs is begonnen. Met die wervingscampagne hoopt de organisatie ten minste 3500 nieuwe pleegouders te werven. Dat is hoognodig, want sinds 2005 is de vraag naar pleegzorg met bijna 70 procent gestegen. In 2014 woonden liefst 21.880 kinderen in Nederland voor korte of langere tijd bij pleegouders. De forse groei is niet meer met het huidige aantal pleegouders op te vangen.

Lees ook: