Nieuws/Binnenland
490906
Binnenland

Lyme, het lulletje rozenwater onder ziektes

Laatst schreef ik over de Duitse Lyme-kliniek waar ik onder behandeling ben. Onlangs is er weer een bloedpakket voor onderzoek naartoe gegaan. Rekening: 1260 euro. Dat blijft pijnlijk.

Ik besloot mijn stoute pumps maar weer eens aan te trekken en de factuur in te dienen bij mijn zorgverzekeraar, het Zilveren Kruis. Hij werd afgewezen. Want: de onderzoeken en behandelingen zijn niet 'wetenschappelijk erkend door specialisten in het vak'.

Ik schreef een uitgebreid verweer met daarin tientallen wetenschappelijke artikelen en onderzoeken. Bovendien schreef ik dat ik ben afgewezen bij het Lymecentrum van het Radboud omdat 'patiënte al een zeer gedegen behandeling krijgt'. Dat is erkenning voor de Duitse kliniek waar ik onder behandeling ben! En daarnaast, alle Nederlandse specialisten waar ik mee te maken heb erkennen de kliniek. Wie is een verzekering dan om dat niet te doen?!

'We noemen haar Lieke'

Vrijdag kreeg ik een telefoontje van het Zilveren Kruis. De dame in kwestie vertelde dat mijn verweer was afgewezen. Laten we haar Lieke noemen. Ik luisterde aandachtig, onderbrak Lieke niet en maakte aantekeningen. Kort gezegd vertelde ze dat de kliniek niet erkend wordt omdat ze niet behandelen volgens de CBO richtlijn ( je weet wel die richtlijn die zegt dat twee weken antibiotica bij Lyme voldoende is).

Toen Lieke uitgepraat was vroeg ik haar rustig of het zin had een nieuw verweer telefonisch te starten. Zij gaf aan dat het niet via de telefoon kon. 'Oké, helder. Ik zal u verder niet lastigvallen met mijn argumenten. U bent de boodschapper. Maar ik heb wel één inhoudelijke vraag over mijn verweer'. Halverwege mijn vraag onderbrak Lieke me. 'Mevrouw Renes, die kliniek wordt gewoon niet erkend.'- 'Lieke, ik heb u laten uitpraten, zou u mij dan ook willen laten uitpraten?', vroeg ik haar een beetje verbouwereerd.

Mijn vraag werd inhoudelijk niet beantwoord en weer zei Lieke dat de kliniek niet erkend werd. Er klonk irritatie in haar stem. Ik snap het wel. Als Lieke de hele dag dit soort gesprekken voert, zou ik op vrijdagmiddag ook niet meer zitten te wachten op een klant met een IQ.Geen kans

Aangezien ik merkte dat Lieke mij geen nieuwe inzichten meer zou geven, rondde ik het gesprek af door te zeggen: 'Oké, bedankt voor de toelichting. Ik neem aan dat ik een e-mail van jullie ontvang ter bevestiging?' Weer kreeg ik geen antwoord op mijn vraag, wel een sneer en een zucht.

' Mevrouw Renes, wij krijgen wekelijks veel van deze aanvragen. Ik zie ze elke dag voorbij komen. En zelfs bij de geschillencommissie worden ze niet goedgekeurd.'Ze zei het op een manier die mijn nekharen overeind deden springen. 'Wat wilt u daarmee zeggen, dat ik het maar niet….. '. Ik kon mijn zin niet afmaken. Lieke onderbrak me wederom geïrriteerd met de woorden 'ik leg u alleen uit dat u de zoveelste bent die dit probeert. De behandeling die u volgt is niet volgens de richtlijnen in Nederland. Nogmaals mevrouw Renes, het is gewoon niet erkend.'

- 'Het is niet voor niets dat er zoveel aanvragen qua Lyme binnen komen. Er komt een dag dat de CBO-richtlijnen niet meer heilig zijn en je zou maar net op die dag je aanvraag indienen. Zelfs het RIVM noemt de richtlijnen van laag abstractie niveau en ….'. 

Weer onderbrak Lieke me en herhaalde ze haar bandje.

Voordat ik het goed en wel door had biggelde er een traan over mijn wang. Ik voelde geen boosheid of frustratie, maar verdriet. Niet omdat ik ziek ben, maar omdat ik in de 'ziekte loterij' zo'n gigantische ruk kaart getrokken heb. Lyme is het lulletje rozenwater onder ziektes. Lieke kan daar niks aan doen, ze legde alleen de vinger op de zere plek en strooide er volgens een kilo zout in.Media

Lieke heeft niet gemerkt dat de biggelende traan op mijn wang werd overspoeld door een zee van tranen. Ik was wel even stil, maar misschien dacht ze dat ik een middelvinger naar de hoorn op stak.

Lieke, the hope killer.

​Toen we vervolgens het gesprek afrondden gaf ze nog wel een geniale tip:'Er wordt veel geschreven over Lyme in de media, dat kunt u sowieso in de gaten houden mevrouw Renes. Vooral de Telegraaf schrijft veel over Lyme.'

Dat zal ik doen Lieke. Ik hou de Telegraaf in de gaten, jij ook?

PS. Laat heel duidelijk zijn: hoe verouderd en misleidend de CBO-richtlijn Lyme ook is, het is nog steeds een richtlijn. Er is ruimte voor artsen en zorgverzekeraars ervan af te wijken. Is it all about the …..?  

Zilveren Kruis is daadwerkelijk mijn zorgverzekering, de naam Lieke is gefingeerd. 'Lieke’ kan er ook niks aan doen dat ze een bloggende Dolle Mina aan de telefoon had.