Nieuws/Binnenland
491135
Binnenland

Premier Rutte bezoekt noodopvang Woerden

DEN HAAG - Premier Mark Rutte  bracht zaterdag een bezoek aan de noodopvang in Woerden die is belaagd. Hij sprak er onder anderen met de burgemeester van Woerden, Victor Molkenboer.

Rutte en Molkenboer hebben over de gebeurtenissen gesproken. ,,Ik heb hem gezegd dat het zaak is om in Nederland richting te geven aan een oplossing'', aldus Molkenboer. Wat het antwoord van Rutte daarop was, is niet duidelijk.

Volgens zijn woordvoerder wilde Rutte de mensen een hart onder de riem steken en ,,laten zien dat je van mensen afblijft." De premier sprak ook met de ,,enorm geschrokken" vluchtelingen in de sporthal en vrijwilligers. Hij heeft laten weten dat er alles aan wordt gedaan om hun veiligheid te garanderen en dat de verantwoordelijken gepakt zullen worden.

Hij besloot tot het bezoek na de ,,laffe actie'' eerder in de nacht, aldus zijn woordvoerder. Twintig mannen, in het zwart gekleed en onherkenbaar door bivakmutsen, bestormden vrijdagavond de sporthal waar 150 vluchtelingen, onder wie 51 kinderen, tijdelijk onderdak vinden. De bestorming leidde zaterdag in de hele samenleving tot grote verontwaardiging. Premier Mark Rutte noemde de aanval volstrekt ontoelaatbaar.

'Gebrek aan regie'

De burgemeester van Woerden wijt de aanval aan een gebrek aan regie van de overheid. De oppositie zei eerder deze week dat de premier te onzichtbaar is in het vluchtelingendebat. ,,Pas vrijdag is er vanuit Den Haag een begin aan een richting gegeven. We wisten afgelopen maand al dat we met vluchtelingen geconfronteerd zouden worden. Nu het zover is, gaan we pas reageren.’’

De mensen in de opvang, voornamelijk uit Syrië en Eritrea, zijn erg geschrokken. Molkenboer noemde de aanval traumatisch voor ze. Inmiddels is er extra beveiliging rondom de sporthal. Onder meer is er nu permanent politietoezicht en wordt de ingang extra beveiligd met camera's. In Utrecht-stad is ook bij de tijdelijke noodopvang in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs (500 tijdelijke opvangplaatsen) de beveiliging opgeschroefd na de aanval in Woerden.