Nieuws/Binnenland
491458
Binnenland

Duikers Smit bij gezonken vrachtschip

PAPENDRECHT - Duikers van bergingsbedrijf Smit inspecteren vrijdag het gezonken vrachtschip Flinterstar. Ze kijken waar het olielek zit. Zodra alle voorbereidingen zijn getroffen kan het bedrijf beginnen met het wegpompen van de olie. Een woordvoerder van moederbedrijf Boskalis verwacht dat dit in de loop van het weekeinde gaat gebeuren.

Het wegpompen van de olie gebeurt in samenwerking met het bedrijf Multraship uit Terneuzen. Hoelang het gaat duren voordat de bedrijven alle olie uit het gezonken schip hebben gehaald valt nog niet te zeggen. Volgens de woordvoerder zijn de weersomstandigheden gunstig.

Het Nederlandse vrachtschip zonk dinsdag voor de kust van België na een aanvaring met een gastanker. Het vrachtschip had toen 125 ton dieselolie en 427 ton zware olie aan boord.

Een deel van de olie is in de nacht van donderdag op vrijdag aangespoeld op de Zeeuwse kust. Rijkswaterstaat ruimt vrijdagmiddag de olie op die een 2 kilometer lang stuk strand tussen Zoutelande en Westkapelle heeft besmeurd.