Nieuws/Binnenland
491588
Binnenland

Toelage niet aftrekken van kinderalimentatie

DEN HAAG - Als een moeder een kindertoelage krijgt, zoals een kindgebonden budget, kan haar ex-man dat bedrag niet aftrekken van de kinderalimentatie die hij moet betalen. Hij moet blijven bijdragen aan de behoeftes van de kinderen die ze samen hebben. Dat is het gevolg van een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gedaan.

De rechters moesten zich buigen over het kindgebonden budget en de 'alleenstaande ouderkop'. Dat geld van het Rijk is bedoeld om de verzorgende ouder - vaak de moeder - te helpen voor de kinderen te zorgen. De andere ouder - vaak de vader - zou dat bedrag dan niet hoeven te betalen. Maar dat is volgens de Hoge Raad niet de bedoeling van de wet geweest. Ouders moeten in de behoeften van hun kinderen voorzien, ook als het Rijk een handje helpt.

De Hoge Raad heeft nu beslist dat de toelagen voor kinderen meetellen bij het vermogen van de verzorgende ouder, vaak dus van de moeder. Op die manier speelt het geld wel een rol bij het uitrekenen van het bedrag dat elke ouder moet bijdragen aan de kinderen.