Nieuws/Buitenland
491591
Buitenland

EU akkoord over uitwisseling persoonsgegevens

LUXEMBURG - Het wordt gemakkelijker voor politie en justitie in de 28 lidstaten van de Europese Unie om persoonsgegevens uit te wisselen. De EU-ministers van Justitie bereikten vrijdag in Luxemburg een gezamenlijk standpunt, dat volgens hen voldoende waarborgen biedt voor privacybescherming.

Het gaat om gegevens die van belang zijn voor de opsporing en vervolging van criminelen. De uitwisseling is ook toegestaan als daar bijvoorbeeld aanslagen mee kunnen worden voorkomen.

Nu zijn er nog beperkingen in de uitwisseling van persoonsgegevens, waardoor misdaden onbestraft blijven. De nieuwe regels zouden het onderlinge vertrouwen van politie en justitie in de lidstaten vergroten.

Mensen die schade oplopen omdat hun gegevens ten onrechte zijn uitgewisseld hebben recht op compensatie. Mogelijk wordt nog een Europese instantie opgericht die toezicht houdt op de uitwisseling.

De lidstaten gaan nu in onderhandeling met het Europees Parlement over hun standpunt. De eerste reacties uit het parlement zijn kritisch.