Nieuws/Binnenland
491609
Binnenland

Luchtvaart vreest Russische raketten

AMSTERDAM - De burgerluchtvaart is extra alert op Russische kruisraketten, die vanuit oorlogsschepen in de Kaspische Zee op doelen in Syrië worden afgeschoten. „We monitoren elke dag of de luchtweg over Turkije naar het Midden-Oosten en de Arabische Golfregio wel veilig is. Het is een drukke route, dus niet zo makkelijk te schrappen”, aldus veiligheidsdeskundigen in de Nederlandse luchtvaart.

Volgens hen zijn deze langeafstandsraketten niet gericht op vliegtuigen. „Ze worden geprogrammeerd om gronddoelen te raken. Net als de vastgestelde route van een passagierstoestel is hun baan vooraf heel nauwkeurig bepaald.”

„De Russen zullen wel twee keer nadenken voordat ze fatale fouten maken, zeker met de NAVO als partij in dit crisisgebied.” Maar met de MH17-ramp in het geheugen zijn veel reizigers daar niet gerust op.

Dat het niet altijd goed gaat, bleek donderdag al. Zeker vier kruisraketten die waren afgevuurd vanaf een Russische schip op doelen in Syrië, zijn terechtgekomen in Iran. Dat hebben bronnen bij de Amerikaanse autoriteiten donderdag gezegd tegen CNN. Er zouden mogelijk slachtoffers zijn gevallen.