Nieuws
491631
Nieuws

Marjolein kookt over

Ja, ik vier Kerstmis in oktober

Soms heb ik het vermoeden dat mijn collega's denken dat ik gek ben. Soms denk ik dat ze daarmee een punt hebben. Vrijdag stond er een prachtig herfstweekend voor de deur. 'Wat ga je doen?', vroeg collega M. 'Kerstmis vieren', zei ik. En dat was dus geen geintje. Mocht je afgelopen weekend in Haarlem zijn geweest, dan heb je het misschien zelfs wel gezien. Er stond een huis aan een gracht. En daar hing een enorme verlichte kerstkrans op de gevel. Nou, daar woon ik dus.

Het begon eigenlijk als een wild plan. Met de post kwam het kerstkookboek 'Rudolph's Christmas' van Rudolph van Veen. Vol warme plaatjes van fonkelende bomen en besneeuwde kerkjes van peperkoek. En dat boek viel dus precies op de mat op de dag waarop ik aan het bedenken was hoe Lief en ik met de kinderen onze 25-jarige bruiloft zouden vieren. Tja, en laat kerstmis nou ons lievelingsfeest zijn. En dat boek lag er toch…

 

Een zevengangendiner in een middag

En dus takelde de man van mijn leven onze megagrote krans naar boven, dook Dochter in de kerstspullen om onze met de jaren sjofeler wordende kerstman op te diepen (het was helaas te vroeg in het seizoen om een boom te kopen) bij wijze van tafeldecoratie en sloeg ik met hulp van Rudolph aan het kokkerellen. Ik moet zeggen, dat was goed te doen. Sta ik normaal gesproken drie dagen in de keuken, met de hulp van Rudolph draaide ik in een middag een zevengangendiner in elkaar. Stipt om 8 uur kwam de amuse op tafel en kwinkeleerde Frank Sinatra er lustig op los over witte kersten en over alle kaarten die hij nog moest schrijven.

 

3 oktober 2015 werd een gedenkwaardige avond. Een kerstmis met alles erop en eraan: een voorgerecht brandde aan (maar ik had toch genoeg, nieuwe lading in de oven en die lukte wel), drank ging er met liters tegelijk doorheen. De gespannen sfeer die al weken in de lucht hing tussen Oudste, die dol is op zijn zus en het Schone Kind, dat dol is op diezelfde zus maar dan op een heel andere manier, kwam tot een uitbarsting tijdens de koffie en werd harder naarmate de fles cointreau leger raakte. Dochter trok zich terug om tot tien te tellen. Frank Sinatra oreerde hevig over jinglebellen en Oudste en Schone Kind bekvochten zich een slag in de rondte om ergens in de vroege ochtend met veel geknuffel en high fives tot een nieuwe verstandhouding te komen:'ja, jij mag met mijn zus. En als jij haar hart breekt, breek ik jouw nek'. Zoiets dus.  Heel kersterig.

 

Hoofdpijn en nadorst

En toen was het dus  4 oktober en liepen er heel veel katers door het huis. Maar dat was niet erg, want het was toch dierendag.  De verbroedering tussen Oudste en het Schone Kind leek uitgegaan als een kerstkaars, maar dat kan ook te maken gehad hebben met hoofdpijn en nadorst. Is maar goed ook, want de echte kerst moet natuurlijk ook nog volgens het boekje worden gevierd. Kunnen die twee mooi samen naar ronde 2.  Nog maar twee maanden.  Ik heb er nu al zin in.

 

Rudolph's recept voor paddenstoelsoep

Soep 4 personen

Nodig: 400 gram paddenstoelenmix, 20 ml. Olijfolie, 1 ui, 1 teentje knoflook, 4 takjes tijm, 2 takjes rozemarijn, 700 ml. Groentebouillon, 100 ml. Kookroom, zout en versgemalen peper, half bosje bieslook, brood.

Maak de paddestoelen schoon en snijd in kleine stukken. Verhot de olijfolie in een pan en bak de paddenstoelen 5 minuten op hoog vuur. Pel de ui en snipper fijn. Pel de knoflook en snijd fijn. Ris de tijm en de rozemarijn en snijd fijn. Roer de ui, knoflook, tijm en rozemarijn door de paddenstoelen en bak ongeveer 2 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper. Schenk de bouillon en de kookroom er voorzichtig bij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat circa 10 minuten koken op laag vuur. Snijd de bieslook fijn. Schep de soep in kommen en strooi de bieslook erover. Serveer het brood erbij.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>