Nieuws
491687
Nieuws

In het nieuws

Wanneer ben je knap en wanneer niet?

Waarom slaan we steil achterover van de looks van de ene persoon, maar worden van het uiterlijk van de ander niet warm of koud? En hoe komt het dat je daar ook nog eens van mening over verschilt met die goede vriendin? Want zíj vindt die vent wél heel erg knap. Een aantal Amerikaanse onderzoekers besloot tot op de bodem uit te zoeken hoe het nu echt met knapheid zit.

Hoewel sommige gezichtseigenschappen (zoals symmetrie) ervoor zorgen dat meer mensen een persoon als ‘knap’ betitelen, blijft wie aantrekkelijk is en wie niet een punt van discussie. Mensen zijn het regelmatig met elkaar oneens over de aantrekkelijkheid van gezichten, zeggen de Amerikaanse psychologen van het Wellesley College.

--

De schoonheid van echte vrouwen wereldwijd

--

Debatteren

De onderzoekers hebben 35.000 deelnemers gevraagd om gezichten te beoordelen: wie vinden de proefpersonen aantrekkelijk en wie niet? Ze kwamen tot de ontdekking dat van vijftig procent van de gezichten die ze lieten zien, de deelnemers het met elkaar eens waren of die gezichten al dan niet knap waren. Bij de andere helft van de gezichten speelde eigen voorkeur een grotere rol. Welk ‘type’ iemand is, is dan bijvoorbeeld belangrijk. “Dit past bij het gemeenschappelijke idee dat modellen een fortuin kunnen verdienen met hun mooie koppie, terwijl aan de andere kant vrienden eindeloos kunnen debatteren over wie nu wel aantrekkelijk is en wie niet”, zegt Laura Germine.

--

De mooiste vrouwen komen uit Colombia

--

Tweelingen

Om te begrijpen wat de invloed is op die tweede vijftig procent, hebben de onderzoekers 547 eeneiige tweelingen en 214 twee-eiige tweelingen gevraagd om 220 gezichten te beoordelen.

Het idee was dat de eeneiige tweelingen zich aangetrokken zouden voelen tot hetzelfde type gezichten, omdat de genen hiervoor verantwoordelijk zouden zijn. Maar dat is niet zo. “We kwamen erachter dat ondanks dat de eeneiige tweelingen dezelfde genen hebben, ze toch heel andere keuzes maakten bij het aangeven van gezichtsvoorkeuren,” zegt Jeremy Wilmer tegen Time.

--

Wat maakt een vrouw aantrekkelijk?

--

De conclusie van de onderzoekers is dat ondanks dat tweelingen met dezelfde genen die in dezelfde omgeving waren opgegroeid, ze toch de wereld op hun eigen, unieke manier ervaren. En dat hun persoonlijke ervaring met andere mensen, hun consumptie van media en hun andere ervaringen in het leven allemaal invloed hebben op hun keuzes, en dus ook op wie ze wel en niet aantrekkelijk vinden.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>