Nieuws
492142
Nieuws

Odette blogt

De komende weken zijn “kankervrij”

Het voelt bijna een beetje als ijsvrij krijgen op een tropische zomerdag. De komende weken zijn “kankervrij”. Nul medische afspraken op de agenda, wat een feest.

Gewapend met een drietal nieuwe mini- tatoeages en een fikse dosis vurig optimisme, begint de nieuwe estafette over een kleine twee weken. Hoe dankbaar ik mezelf mag prijzen, werd dit weekend eens te meer duidelijk. Tijdens de landelijke “Olijfdag”, georganiseerd door Stichting Olijf, de patiëntenorganisatie voor vrouwen met gynaecologische kanker. Na de opening, waarbij ik de eer had om een column te mogen voorlezen, woonde ik een lezing over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van eierstokkanker bij.

De zogeheten “dose-dense” chemo’s die ik recentelijk tot me heb mogen nemen, staan te boek als een pittige mentale en fysieke uitdaging. Alle reden om toch maar weer eens een dankwoord richting mijn eigen lichaam uit te spreken, omdat ik nagenoeg ongeschonden uit de strijd ben gekomen.

Grapjes maken in de ‘zwaarste’ tijden

Tegelijkertijd blijft ook juist dat mij telkens weer boeien. Is er een causaal verband te leggen tussen de mentale staat en het fysieke effect, daar waar het bijwerkingen betreft? Ik heb het dus niet over de resultaten, maar wel over het verloop van een proces. Dat intrigeert me. Want als dat zo zou zijn, hoe kun je – als niet professionele hulpverlener - iemand dan helpen, die het mentaal buitengewoon zwaar heeft? Ik word volop geprezen inzake mijn attitude en kracht, maar toch is ook dat niet helemaal “eerlijk”. Ik ben namelijk zo. Dit is mijn karakter. Daarnaast ben ik ook opgevoed met de ideologie dat je in de ‘zwaarste’ tijden, nog steeds grapjes maakt. De situatie zelfs tot op zekere hoge in het ridicule trekt, waardoor het ondanks alles enigszins lachwekkend wordt. Maar dat kun je iemand niet aanleren. Dus hoe kun je een ander wel helpen? Tja, wist ik daar maar een eenduidig antwoord op te geven…

Dat gezegd hebbende, valt het mij op dat vrijwel iedereen die plotsklaps het ‘kankerveld’ ingeworpen wordt, kampt met een stukje machtsverlies. Je bent immers volledig de controle kwijt en gaat naarstig op zoek naar handvatten. En het is nogal niet wat. Want opeens moet je noodgedwongen je eigen leven in handen leggen van iemand die tot voor kort een wildvreemde voor je was. Ja, bedenk dat maar eens met een gezond lichaam. Stel je loopt op straat en je komt iemand tegen die vervolgens tegen je zegt: sorry, er is een behoorlijke kans dat je dood zou kunnen gaan, maar als je op mij vertrouwt, dan kun je wellicht nog heel wat jaartjes mee. Nu is deze stelling natuurlijk behoorlijk extreem, maar toch…

Die afhankelijkheid roept vragen op

Gelukkig leven we in een land met geweldig goede artsen, veel kennis en de capaciteit om echt op topniveau te werk te gaan. Dat neemt niet weg, dat menigeen het lastig vindt om de controle over zijn of haar leven, in handen te leggen van een ander. Die afhankelijkheid – want dat is het – roept vragen op. Of niet. Want er zijn ook legio mensen die e.e.a. gewoon over zich heen kunnen laten komen.

Toch loopt iedereen tegen vragen aan. En hoewel ik het antwoord op mijn eerder gestelde vraag over hoe je een ander het beste kunt helpen, geen eenduidig antwoord zou durven te geven, weet ik wel dat de steun van een goede patiëntenvereniging van cruciaal belang kan zijn. Al is het maar om even een stukje advies in te winnen, of een luisterend oor te vinden. Dus bij deze een welverdiend applaus voor al die geweldige vrijwilligers, artsen en ervaringsdeskundigen, die deel uit maken van talloze organisaties, waar mensen die het nodig hebben, gehoor vinden. Ik hoop dan ook oprecht dat ik na de volgende horde, ook menigeen de hand mag reiken.

Over Odette

Al jaren runt Odette Schoonenberg samen met haar zakenpartner en tv-persoonlijkheid Thijs Willekes het succesvolle PR-bureau So PR. Wanneer zij gediagnosticeerd wordt met maar liefst drie totaal verschillende kankersoorten, probeert zij haar reputatie als 'boeddhist op hoge hakken' niet alleen waar te maken, maar gaat tevens glimlachend de strijd aan met het nog altijd heersende stigma rondom kanker. Op VROUW.nl blogt ze elke woensdag over die strijd.

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>