Nieuws/Binnenland
492320
Binnenland

Advocaat ronselt cliënten

Amsterdam - Advocaten gebruiken steeds vaker agressieve en soms niet toegestane methoden om cliënten te vergaren. Reden voor de toenemende ’ronselpraktijken’ is de forse daling van het aantal strafzaken.

Gisteren deed de Raad van Discipline uitspraak in een ’ronselzaak’.

Strafpleiter Peter Plasman beschuldigde vorig jaar zijn collega John Peters ervan dat hij zijn cliënt en kroongetuige in het liquidatieproces-Passage Fred Ros probeerde weg te kapen. Hij zou hem 9000 euro en een horloge aangeboden hebben. De raad achtte de beschuldiging van ronselen gegrond.

De bekende strafpleiters Willem-Jan Ausma en Tjalling van der Goot maken zich grote zorgen over de toename van ronselpraktijken. Ze storen zich aan de mentaliteitsverandering.

„Iedereen is naarstig op zoek naar klanten en zaken. Ik ken gevallen waarbij advocaten geld storten op de rekening van een gedetineerde, als die in de bajes klanten regelt. Of advocaten wachten in de rechtbank bij de politierechter op verdachten zonder advocaat en benaderen ze”, zegt Ausma van Ausma & De Jong Advocaten in Utrecht.

Advocaten storen zich aan het – door collega’s – ’agressief werven’ van nieuwe klanten. Lees meer in De Telegraaf van vandaag