Nieuws/Binnenland
492340
Binnenland

Koning opent vandaag vernieuwde kinderziekenhuis AMC

Familie centraal in hightech ’Emma’

Amsterdam - Een vrolijk gekleurd hightech kinderziekenhuis met ’groot gevoel voor het getroffen gezin van de jonge patiënt en oog voor een toekomst na de chronische ziekte’.

Dat is exact wat koning Willem-Alexander vandaag te zien krijgt in het vernieuwde Emma Kinderziekenhuis AMC. De vorst verricht de opening van het hospitaal, ruim vijf jaar nadat met de ingrijpende, gefaseerde verbouwing werd begonnen.

Zijn bezoek markeert tevens het 150-jarig bestaan van het in 1865 door jonkheer dr. Samuel de Ranitz gestichte Emma Kinderziekenhuis.

Ooit begonnen als zaal met zes houten kribben in het voormalige Engelse Weeshuis aan de Oudezijds Achterburgwal in Amsterdam, daarna verhuisd naar de Sarphatistraat, heeft ’het Emma’ in het AMC’ nu een kleine bioscoop, een theater, een school, een educatieve dienst, een infotheek, ja, zelfs een arbeidsbureau voor jonge starters met een chronische ziekte. Maar vooral veel plekken waar privacy mogelijk is.

„En… is ’t niet een prachtig kinderziekenhuis?” roept dr. Diederik Bosman verrukt uit tijdens een rondleiding waarin deze krant Zijne Koninklijke Hoogheid voorging. Bosman is kinderarts, plaatsvervangend hoofd van het ’Emma’ en opleider.

„Alles wordt hier gedaan om de binding van de patiënt met het gezin in stand te houden”, zegt Bosman. „Wij proberen belangrijke familiemomenten scherp te bewaken, ze zijn heel belangrijk, ook voor de genezing: samen koken, samen eten, samen slapen.”

Het trauma van een complexe chronische ziekte is immers, weet Bosman, al ingrijpend genoeg. „Dat mag niet groter worden doordat een gezin tijdens de opname ontwricht raakt. Bijvoorbeeld doordat broertjes of zusjes wekenlang ergens anders moeten verblijven. Wij hebben de mogelijkheden om dat verdriet enigszins te verzachten.”

Overal in het ziekenhuis werd gistermiddag nog gepoetst en geschrobd.

Blinken

„Alles moet blinken voor de koning!” lacht dokter Diederik. In de ontmoetingsruimten is het een gezellige drukte, daar beplakken patiëntjes met hun ouders of begeleiders T-shirts met afbeeldingen van ’Wim-Lex en Max’.

Het is de vraag of zesjarige Ashraf Mejdoubi uit Bussum er vandaag nog bij zal zijn als de koning er is. „Ik mag al naar huis!” lacht hij en steekt zijn duim op. Toch beplakt hij samen met Ryan Aubrun van zes uit Uitgeest een wit feestshirt.

Diederik Bosman roemt, tijdens de rondgang, de vooruitgang van de kindergeneeskunde, met één uit vele voorbeelden: „Vijftig jaar geleden werd een patiënt met taaislijmziekte hooguit drie jaar, nu kan men er zelfs 50 of 60 jaar mee worden.”

Het wachten is nu op de komst van Willem-Alexander. In het Emmakinderziekenhuis AMC staat zijn taartpunt al klaar.