Nieuws/Binnenland
492490210
Binnenland

Vrouw weggestuurd om geslacht

College: KLM discrimineert, SP’er had gelijk

DEN HAAG - Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt dat luchtvaartmaatschappij KLM discrimineert tegen vrouwen. De zaak was aangespannen door Tweede Kamerlid Ronald van Raak van de SP die blij is met het oordeel.

Vorig jaar mei kreeg zijn vrouw op een vlucht van New York naar Amsterdam een zitplaats toegewezen naast een Joods-orthodoxe man, maar die weigerde naast een vrouw te zitten. Om de vlucht door te laten gaan moest het paar Van Raak met tegenzin elders gaan zitten.

De mensenrechtenwaakhond vindt dat de KLM in de toekomst de dader van discriminatie moet aanspreken en niet het slachtoffer. KLM heeft een ’verboden onderscheid’ gemaakt op grond van geslacht, aldus het College. Het personeel moet duidelijk worden gemaakt dat deze handelswijze niet kan.

Een tevreden Van Raak gaat de luchtvaartmaatschappij vragen de werkwijze in dit soort gevallen aan te passen. „Het gaat hier om een publiek belang, dat elke vrouw erop moet kunnen rekenen dat zij niet wordt gediscrimineerd op een vlucht van KLM.”