492519
Binnenland

Miljoenenfraude bij gemeente Amsterdam

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam is voor miljoenen euro’s bestolen door een van haar eigen ambtenaren. Via een ,,geraffineerde constructie” sluisde de man enkele miljoenen euro’s weg. Vorige maand liep hij tegen de lamp, zo meldt de gemeente in een persbericht.

De criminele ambtenaar is 7 september aangehouden en zit sindsdien in voorarrest. De gemeente heeft hem geschorst en heeft beslag laten leggen op al zijn geld en bezittingen. Hij wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en verduistering in dienstbetrekking.  De politie heeft in opdracht van het Landelijk Parket een strafrechtelijk financieel onderzoek ingesteld naar de grootschalige fraude.

De gemeenteraad is per brief geïnformeerd door het college van B&W. De gemeente heeft beslag laten leggen op rekeningen en bezittingen van de man.

De gemeente heeft zelf ook een onderzoekteam opgetuigd om de eigen gelederen door te lichten. Het onderzoek staat onder leiding van burgemeester Van der Laan (Integriteit), wethouder Kock (Financiën), en wethouder Litjens (Personeel & Organisatie, Inkoop). ,,Zolang het interne onderzoek en het strafrechtelijke onderzoek nog lopen, kunnen geen nadere mededelingen worden gedaan over de aard en omvang van de fraude, noch over de verdachte of diens achtergrond'', aldus de gemeente dinsdag.