Nieuws/Binnenland
492607116
Binnenland

Negen mensen opgepakt in illegale fabriek

Achttien arrestaties ’tabaksmaffia’

STRAMPROY - Bij de grootscheepse actie van de FIOD maandag tegen handel in illegale tabak en de productie van illegale sigaretten, zijn vier mannen uit Vaals (56), Polen (45), Roemenië (51) en het Verenigd Koninkrijk (55) opgepakt. Er is 45.000 kilo tabak in beslag genomen.

Dat heeft de dienst maandagmiddag bekendgemaakt. De mannen worden verdacht van accijnsfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Er zijn daarnaast veertien medeverdachten aangehouden. Negen van hen zijn opgepakt bij een illegale sigarettenfabriek in Stramproy die vermoedelijk werd voorzien van tabak door de organisatie van de hoofdverdachten.

De vijf andere verdachten zijn gearresteerd in de directe nabijheid van een opslaglocatie voor tabak en machines in Eygelshoven en in de omgeving van de luchthaven Eindhoven.

Vermoedelijk heeft de organisatie meer dan 624.500 kilo rooktabak verhandeld. Daarmee is de Nederlandse schatkist meer dan 67 miljoen euro aan accijns misgelopen. In Nederland zijn achttien en in het buitenland elf doorzoekingen verricht. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Tijdens de actie hebben ruim 150 opsporingsmedewerkers van de FIOD samen met 80 douane-medewerkers en geld- en tabakshonden in Nederland 18 doorzoekingen verricht in vier woningen en 14 bedrijfspanden en loodsen in Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Vaals, Stramproy, Zoetermeer, Wanroij, Dieren en de gemeenten Leudal, Peel en Maas en Kerkrade.

Er zijn elf doorzoekingen buiten Nederland verricht. Er is beslag gelegd op een grote hoeveelheid merkvervalste sigaretten, ’blanks’ voor de producties van pakjes, machines voor de verwerking van tabak en voor de productie van sigaretten, vier heftrucks, naar schatting zo’n 45.000 kilo tabak met een accijnsnadeel van ongeveer 4,7 miljoen euro, contant geld in verschillende valuta met een waarde van ongeveer 44.000 euro, creditcards, verschillende bankrekeningen, een ongeopende kluis en een dure auto. Ook zijn er een groot aantal datadragers, mobiele telefoons en administratie meegenomen.