Nieuws
492637
Nieuws

Psychologe Roos Woltering: over voeding

'Ik eet anders en ben géén aansteller'

Steeds vaker klinkt de roep om op te houden met getut met voedsel. Prima, vindt Roos Woltering, die al sinds haar twaalfde melk- en glutenvrij eet. Zolang er voor mensen met een voedselallergie maar iets te kiezen blijft op de menukaart.

"Meestal loop ik niet voorop als het gaat om nieuwe hypes. Net voordat het echt mainstream wordt, haak ik in, zodat ik in ieder geval kan doen alsof ik HET al jaren ken, heb of doe. Toch kun je mij met recht in één ding een trendsetter noemen. Al sinds mijn 12e omarm ik, weliswaar tegen wil en dank, een zo goed als melk- en glutenvrij bestaan. En dat in een tijd waarin de nu zo normale alternatieven in nog geen enkele supermarkt in het schap lagen en de wel beschikbare producten uit natuurwinkels geen pretje om te eten waren (ongezoete sojamelk met brokken, juk).

Er is een boel veranderd de afgelopen 25 jaar. Tegenwoordig trekt niemand meer een wenkbrauw op als ik geniet van mijn latte sojamelk, of van de bammetjes met schapenkaas die ik zelf meeneem voor de lunch. Dan zeggen mijn collega’s: 'Oh, je eet zeker glutenvrij? Ik zit er zelf ook over te denken.'"

Superfoods

"Toen melk en gluten in de ban werden gedaan, kwamen de superfoods op tafel. Van havermout tot chiazaad en van moerbei tot tarwegras. Je deed als Randstedelijke hippe koffiebar niet fatsoenlijk mee als je niet minstens glutenvrij bananenbrood, huisgemaakte havermoutgranola of smoothies met hennepzaad en amandelmelk op het menu had staan. En ik was blij. Niet zozeer met die zogenaamde superfoods (ik vind tarwegras niet te hachelen en chiazaad maakt vooral mijn tandarts heel blij, aangezien ik me ongans moet stokeren om al die tussen mijn tanden geplakte zaadjes te verwijderen), maar wél met het feit dat ook ik wat te kiezen had op de menukaart.

Maar zoals alles in golfbewegingen gaat, is er ook op voedselgebied een kentering gaande. Nadat eerst het nut van superfoods in twijfel werd getrokken (was doodgewone boerenkool niet veel gezonder? En dan niet de Rens Kroes-chipsversie, maar die uit een zak of van een stronk, doodgewoon uit de supermarkt) komen er nu steeds meer hartenkreten die extreme focus op eten en gezondheid te laten voor wat het is. Stop die gezondheidsmanie en ga eens normaal eten, kopte NRC Next van de week. Linda de Mol verzuchtte een paar maanden terug in LINDA. ‘dat ze waar ze ook gaat lunchen niemand meer een broodje ziet eten. Een broodje.’ En ook Phaedra Werkhoven van magazine mama&family pleit voor normaal doen met voeding. We zijn het zat, al dat aanstellerige getut met eten en onze gezondheid.

Nou kan ik daar best in mee gaan. Ook ik word een beetje dwars als ik iemand een bak couscous of een speltboterham (beide tjokvol gluten) zie eten en tegelijkertijd hoor verkondigen: 'Nee, ik eet echt al maanden geen gluten meer hoor, voel ik me veel beter bij'."

Oorontsteking

"Maar er is nog een andere kant. Vaak hoor je als argument: wie is er niet groot geworden van die gezonde bruine boterham met kaas , met schoolmelk en de slogan ‘melk is goed voor elk’ (inmiddels trouwens verboden door de Reclame Code Commissie).  Nou, al die ‘gezonde’ dingen hebben eraan bijgedragen dat ik de eerste twaalf jaar van mijn leven van oorontsteking naar oorontsteking ging, mijn klieren als eieren aanvoelden vanwege de overuren die ze draaiden, mijn darmen altijd opgezet, pijnlijk en in de war waren en ik op een gegeven moment maar gewoon het liefste niks meer at, want dan voelde ik me tenminste nog een beetje fit en energiek.

Ik groeide op met artsen die wel constateerden dat ik een hele slechte weerstand had en die vier maanden per jaar koorts ook apart vonden, maar er verder ook niet zo veel mee konden. ‘Een melkintolerantie?’ Nee hoor mevrouw, daar moet u zich niet te veel bij voorstellen.’ Dat waren de woorden van de huisarts tegen mijn moeder toen ze voor de 6e keer in het jaar (ik was vier) een antibioticakuur voor me voorgeschreven kreeg tegen oorontsteking. Mijn moeder vertelde me dat ik al vanaf zes maanden tot mijn tweede elke maand wel een antibioticakuurtje kreeg voorgeschreven."

Leven is nu gemakkelijker

Wetenschappelijk bewezen of niet: sinds ik mijn dieet grondig aangepast hebt, heb ik nooit meer oorontsteking gehad. En na al die jaren smokkelen met eten (zeuren over wat er op het menu staat, is nou niet bepaald sexy in je studententijd) weet ik – en mijn omgeving met mij – dat als ik me niet houd aan mijn dieet, ik binnen no time als een niet vooruit te branden, ruftende, opgeblazen zeehond op de bank lig.

Naast dat mijn leven er, door al het aanbod in restaurants en winkels, een stuk gemakkelijker van is geworden, is de grootste winst van de voedselhype misschien nog wel dat mijn afwijkende eetgedrag tegenwoordig als een stuk normaler wordt gezien. Waar je vroeger per definitie een aansteller was als je allergie niet zo erg was dat je met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht moest worden wegens verstikkingsgevaar, heb ik tegenwoordig veel minder het gevoel dat ik mij moet verantwoorden voor de keuzes die ik maak op eetgebied.

Het besef dat sommige voedingsmiddelen niet voor iedereen even gezond zijn, lijkt te zijn doorgedrongen. En ook dat iedereen dat prima voor zichzelf kan bepalen. Want of je nou een melkallergie hebt of niet, als je je beter voelt door het te laten staan, waarom zou je dat dan niet doen?

Dat de voedselhype weer wat luwt en we het normale voedsel weer omarmen, lijkt me prima. Maar zullen we voor al die mensen die zich, net als ik, zoveel beter voelen door hun dieet wat aan te passen, wat te kiezen overlaten?

Lees meer in het dossier Eten en emotie:

Een maand lang duikt VROUW psychologe Roos Woltering in de materie van feedback geven: hoe doe je dat? Maar ook: hoe ontvang je feedback? Lees mee!

Meer dossiers? Lees ook:

Over Roos Woltering

Hi! Mijn naam is Roos Woltering, 35 jaar oud en ik woon met mijn man Chris en onze bijna-kleuter Jack en bijna-peuter Lucy in Utrecht. Ik ben psycholoog en carrièrecoach, en daarnaast adviseer en train ik bedrijven op het gebied van diversiteit en verandering. Meer weten? Check www.rooswoltering.nl.

Een vraag voor mij? Mail me op [email protected] o.v.v. 'Vraag voor Roos Woltering'.

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>