Nieuws
493024
Nieuws

Postuum eerbetoon

De vrouw met negen pruiken

Anne Marie Vaes (1964-2015) leed aan borstkanker. Toch slaagde zij er als geen ander in van haar uiterlijk én het leven een feestje te maken. En dat is nu precies wat zij aan andere vrouwen door wil geven: dat je ook met kanker mooi kunt zijn.

Fotograaf John van Loon maakte een bijzondere fotoserie van haar. Een serie waarin Anne Marie het stralende middelpunt is.

Toen duidelijk werd dat Anne Marie door chemo haar haar zou verliezen, liet zij haar kapsel millimeteren. Ze schafte een dure pruik aan, maar wilde meer variatie. Met grote creativiteit en inventiviteit ging Anne Marie aan de slag. Bij budgetwinkels en in de feestwinkel schafte ze grappige pruikjes en mooie sjaaltjes aan. Klittenband werd haar beste vriend. Zo slaagde ze er altijd in mooi en opvallend voor de dag te komen. Zozeer zelfs dat het verplegend personeel van de chemo uit gingen kijken naar Anne Marie en haar bijzondere creaties.

--Oma breit haar eigen pruik tegen kanker--

Mooi voor weinig geld

Hartsvriendin Monique Oosterbaan vertelt: "Anne Marie was zo’n open en warme vrouw. Altijd heel geïnteresseerd in anderen, zelfs tijdens haar ziekte. Ze was een hele energieke verschijning. Ze was modeontwerpster voor ze ziek werd en altijd extravagant gekleed, met grote kettingen en oorbellen. Ze had veel kleding en maakte ook veel zelf, van kant bijvoorbeeld. Pruiken kocht zij bij goedkope winkels en ook bij de feestwinkel. Die leukte ze op met haarbanden. Ze haalde ze uit elkaar en zette andere stukken erop, zoals een pony. Ze zei altijd: ‘Je kunt er voor weinig geld mooi uit blijven zien’."

 

Workshops

Het viel ook amateur fotograaf John van Loon op. Hij was met Anne Marie bevriend geraakt bij het tennissen en zag dat zij zich, ondanks haar ziekte, altijd mooi bleef kleden en telkens met een andere hoofdtooi aankwam. Monique daarover: "John van Loon zei dat ze elke keer zo straalde, hij vroeg of ze een project met hem wilde doen. Om andere vrouwen in dezelfde situatie te inspireren. De fotosessies gaven Anne Marie veel energie. Vooral het maken van de pruiken gaf haar de mogelijkheid haar creativiteit tot het maximale te benutten. Ze heeft nog twee jaar na de diagnose geleefd, maar op het einde was ze natuurlijk ook wel heel vaak moe.

John van Loon heeft ook een foto van haar in de collage opgenomen waarop je haar ziet zonder pruik. Zonder glitter en glamour, zodat je ook het contrast ziet met de foto’s waarop ze helemaal is gestyled."

Monique vertelt dat Anne Marie nog had aangeboden workshops te geven in het maken van haartooien, in Het Adamas Inloophuis, voor iedereen die met kanker te maken krijgt. "Dat wilde ze graag, maar toen had ze er helaas geen kracht meer voor. Ze had nog graag laten zien hoe je met goedkope materalen dit soort dingen kunt maken."

 

Creatieve inspiratie

Daarom ook is Monique zo blij met de foto’s die John van Loon gemaakt heeft. "Zo kunnen we het toch delen. En anderen inspireren dat je er ook mooi uit kunt zien, ondanks ziekte. Er is een expositie van de serie geweest en de foto’s zijn aangeboden aan de afdeling oncologie in het Spaarneziekenhuis, daar hangen ze ook. Dat geeft veel reacties.

Anne Marie was van mening dat als ze maar één iemand zou bereiken met haar boodschap dat je ondanks kanker mooi kunt zijn, dat het dan al goed was. En van één dame weet ik dat. Ze durfde niet de deur uit met haar pruik, maar vertelde dat ze zoveel moed putte uit de foto’s van Anne Marie dat ze nu ook met haar pruik de straat op durft. Ik vind het mooi dat ze dat heeft kunnen bereiken. En zo worden er meer mensen door haar geraakt. Anne Marie heeft nu een facebookpagina en een website.”

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>