Nieuws
493127
Nieuws

Column Jeffrey Wijnberg

Jeffrey Wijnberg: 'Niet kinderen, maar ouders zijn verwend!'

"Kinderen van nu zouden zo verwend zijn dat zij bij een onvoldoende op school al psychologische behandeling behoeven. Wie dit beweert, heeft het zelf niet op een rijtje, Want het zijn de ouders van nu die verwend zijn; zo verwend dat zij bij elke tegenslag van hun kind volledig op tilt slaan", aldus psycholoog Jeffrey Wijnberg in zijn nieuwste column voor VROUW.

"Kinderen zijn van nature namelijk veerkrachtig; na een val en een flinke huilpartij pakken ze de draad van het leven weer gemakkelijk op. Nee, het zijn de ouders die tegenwoordig, bij het minste of geringste, van een mug een olifant maken. En dat heeft weer alles te maken met het ouderlijke ego. Want wie nu een kind ter wereld brengt, ziet in dat kind een nieuwe kans om zichzelf te verwezenlijken. Bij de eerste tekeningen, bij de eerste muziekgeluiden ervaren ouders hun eigen verlangen om toptalent te zijn; en zadelen het kind op met de verplichting om het ouderlijk verlangen waar te maken. Het kind is, als het ware, de nieuwe toekomst van de ouder.

Met dit verschijnsel is ook te verklaren waarom leerkrachten in toenemende mate te maken krijgen met (verbaal) geweld van ouders. Het kind zelf kan wel tegen een stootje, maar als de ouders zien dat hun gedroomde toekomst (= kind) wordt tegengewerkt, dan wordt zelfs de directie van de school ter verantwoording geroepen. In een samenleving waarin mensen gewend zijn geraakt dat alles gekocht en geregeld kan worden, is de opvatting aangemoedigd dat de klant koning is. En dan gaat het niet alleen maar om de aanschaf van een nieuwe koelkast, maar ook om de prestaties en resultaten van het eigen kroost. Het credo van deze tijd (‘wie betaalt, bepaalt’) maakt dat ouders niet tegengesproken willen worden. Kinderen worden daardoor het slachtoffer van het grenzeloos denken van hun opvoeders.

Overigens ben ik van mening dat een kind nooit genoeg verwend kan worden, mits hij ook leert dat het leven vaak genoeg ‘nee’ zal verkopen. Een verrot, verwend kind bestaat niet; alleen bij gratie van een ouder die zelf het rechte spoor bijster is."

Lees hier meer columns van Jeffrey Wijnberg.

Wat vinden jullie van de stelling dat niet kinderen maar wij ouders verwend zijn? Praat hieronder mee!